A csoport dinamikáját, erejét, tudását, tapasztalatát hasznosító, hatékony változáskezelési és fejlesztési eszköz.

A team coaching, a csoport dinamikáját, erejét, tudását, tapasztalatát hasznosítva az egyik leghatékonyabb változáskezelési, és fejlesztési eszköz a csoportos munkavégzés során. Ez a meglehetősen összetett, sokoldalú, és számtalan módon használható módszer, épp úgy alkalmas magánéleti témák feldolgozására, mint a legkomplexebb szakmai projektek megoldására/támogatására.

A folyamatok  maximális hatékonyságát az adja, hogy miután az egyén, vagy csapat, aktuális élethelyzetéből, munkakörnyezetéből hozott “élő” témákon, aktuális, futó projekteken dolgozunk, ezért a jelenlét, a figyelem és az elköteleződés mellett szinte észrevétlenül fejlődnek az egyéni és kollektív képességek, épül a közösségi bizalom, fokozódik az együttműködési hajlandóság, a csapatösszhang. Az elfogadás, empátia, megértés talaján, egymás képességét, erejét, motivációját felhasználva, cserélődik és mélyül a tudás egyéni, csoport és szervezeti szinten egyaránt, miközben újszerű kreatív szakmai irányvonalak, lehetőségek, avagy megoldások születnek.

Mi  a különbség a team coaching  és csoportos coaching között?

A team coaching fókuszában, egy homogén csapat – egy szervezeti egység vezetői, vagy egy projekten vagy divízióban együttesen dolgozó munkatársak – által kitűzött közös projekt, cél, téma feldolgozása, megoldása áll, míg a csoport coaching fókuszában, egy heterogén csoport– különböző üzleti területek képviselői/vezetői – által hozott egyéni, személyes/szakmai cél, téma, elakadás vár megoldásra, a csoport aktív közremüködése és a Coach facilitálása segítségével.

Integratív Team- és csoportos coach képzésünk célja:

A csoportos téma/probléma feldolgozási, megoldási folyamatok, coaching szemlélettel történő levezetésének elsajátítása. A csoport és a folyamat biztonságának megteremtésében, a struktúra és a célok kialakításában és tartásában való jártasság megszerzése, valamint a folyamatosan változó csoportdinamikai helyzetek rugalmas, magabiztos kezelésének gyakorlása. A képzés integratív tehát többféle módszertant sajátítanak el a résztvevők, így adott helyzethez igazítva tudják kiválasztani a megfelelő beavatkozási formát.  A képzés 70%-ban gyakorlatorientált.

Kiknek ajánljuk team-és csoportos coach képzésünket?

 • Akik elvégeztek már egy coach képzést és/vagy gyakorló coachok, ugyanakkor a team coachingban még nincs jártasságuk és team coaching folyamat vezetésével szeretnék gazdagítani „coach palettájukat”
 • A GROW Integratív Coach képzésének alapozó vagy haladó szintjén végzett hallgatók
 • Csoportokkal foglalkozó szakemberek (vezető, coach, tréner, facilitátor, stb)

A képzés felépítése

1. modul: Bevezetés a team coachingba

Team coaching, “témafókuszú” módszertanokkal, mely folyamat fókuszában a csapat életében jelentkező „közös” téma feldolgozása áll.
Felhasznált módszertanaink:  teamdiagnosztikai módszerek ,Lencioni, Kolb modell, témaközpontó interakció, megoldásközpontú (solution circle) stb.

A megoldásközpontú megközelítés, egy olyan team coaching módszer, amely a miértek, okok, hibák elemzése helyett a megoldásra, az erőforrásokra fókuszál. A teamekkel való munkában paradigmaváltást kíván: a problémák analizálása, a hiányosságok és elakadások feltérképezése helyett a team sikereire, erősségeire, kompetenciáira  koncentrál és ezáltal jut el a megoldásig. A megoldást tehát a résztvevők a már működő gyakorlatukból rakják össze. A team coaching során a megkívánt jövőből és nem az elakadás teli múltból vagy a jelen nehézségeiből indítjuk a munkát, így gyors és hatékony segítséget tudunk nyújtani.  Ez a szemlélet a csapatok számára pozitív energiákat szabadít fel, ami nagy lendületet ad a változáshoz.

A modul témái:

 • Csapat definíció, fogalmának fejlődése,  csapatmunka jellemzői és előnyei, formái,
 • csapat célok, feladatok, szerepdiagnózis meghatározásának lépései,
 • csapat működési rendellenességek feltárása, modell alkalmazásának segítségével, diagnózis készítés,
 • bevezetés a megoldásközpontú team coaching folyamatába,
 • a megoldásközpontú team coaching eszköztára, lépései, forgatókönyve,
 • esettanulmányok átbeszélése, feldolgozása.

2. modul: Csoportos coaching Action Learning módszertannal

Csoportos coaching az Action Learning módszertanával, mely folyamat fókuszában az “egyén személyes elakadása, problémája, témája” áll. A csoport tagjai dolgozhatnak ugyanannak a szervezeti projektnek a különböző szeletein vagy egyénileg, teljesen különböző projekteken. Az egyes találkozók során a csapattagok felváltva kerülnek a témagazda vagy problémagazda szerepbe, miközben a többi csapattag mindent megtesz annak érdekében, hogy a témagazda megoldást találjon saját helyzetére és akciótervezéssel hagyja el a folyamatot. Az Action Learning team tagjai együtt és egymástól tanulnak azáltal, hogy valódi problémákon dolgoznak, és a saját tapasztalataikra reflektálnak. Az Action Learning nem más, mint cselekvésen keresztüli tanulás kontrollált környezetben

A modul témái:

 • Csoportdinamikai alapok
 • Csoportos coaching folyamat szervezése, keretezése
 • “Action learning” módszertan áttekintése, folyamat, eszköztár, alkalmazási területei
 • Egyéni témák csoportos feldolgozása – gyakorlókörök
Részletek

Ha szeretnél jelentkezni a képzésre, és nem a GROW coach képzésein végeztél, egy motivációs esszét kérünk tőled, hogy megismerjük miért szeretnél tőlünk tanulni.

Tréner

Németh Éva (a GROW Coaching Iskolájának vezetője, executive coach, senior tanácsadó) Beke Dorka (coach, szupervízor, családterapeuta)

A képzés helyszíne

1037 Budapest, Montevideo u. 3/a., GROW Tréningterem

A tréning időpontja

2020. május 6-7.
2020 június 11-12-13.

A képzés részvételi díja

330 000 Ft + 0 % Áfa

Ha bármilyen kérdésed van tréningünkkel kapcsolatban, vagy szeretnél jelentkezni, az alábbi elérhetőségeken keress minket:

Vrabecz József
Tel.: +36 70 945-4471
e-mail: vrabecz.jozsef@grow-group.com

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014