Miért fontos a mérés?

Minden fejlesztési folyamat nulladik lépése – legyen szó egyénekről, vagy az egész szervezetről – az, hogy felmérjük, hol is tartunk éppen. Mely területeken szükséges változtatni, és – amikor beindítjuk a fejlesztési erőfeszítéseket – lássuk, hogy mennyi előrehaladás történt.

Mérni akkor különösen érdemes, ha:

  • Információra van szükség a vezetői döntéshez: például milyen a szervezet teherbíró képessége? Egyben, vagy több lépésben álljunk át az új működési modellre?
  • A látható működés okai nem egyértelműek, túl sok tényező hathat rájuk: a munkatársak miért nem érzik magukénak a szervezetet, miért nincsenek érdemi javaslataik?
  • A jelenlegi helyzetet a szervezet tagjai eltérően értelmezik, a probléma meghatározása is nehézséget jelent: a folyamatos súrlódást a rossz folyamatok, nem egyértelmű hatáskörök, vagy a személyes konfliktusok okozzák
  • A fejlesztési folyamat nagyban szeretne támaszkodni a munkatársak véleményére: hogyan javítható a dolgozói elkötelezettség?

A mérési projektek túlmutatnak a diagnózison

Számunkra a mérési projektek túlmutatnak a diagnózison, szervezetre vonatkozó információk strukturált bemutatásán. Egy mérés akkor tölti be szerepét, ha érdemben járul hozzá a szervezet változásához, irányt mutat és akcióra ösztönöz.

Mérések és diagnózisok során is szoros együttműködésben dolgozunk megbízóinkkal. Az általunk használt (nemzetközi vagy saját fejlesztésű) módszertanokat a szervezeti valóságra adaptáljuk, hogy méréseink biztosan tartalmazzák a válaszokat a szervezet számára aktuálisan fontos kérdésekre.

A mérések komplex, néha a szervezet minden tagját érintő folyamatok, melyek megszervezésében projektmenedzsment támogatást nyújtunk (dedikált projekt menedzserrel minden méréshez). Abban is támogatjuk megbízóinkat, hogy hogyan kommunikálják a folyamatokat – hatásos üzenetek, csatornák, gyakoriság, stb. Méréseink során, kialakított rendszereinknek köszönhetően felelősen bánunk az érzékeny adatokkal.

Mérési folyamataink eredménye

Mérési folyamataink eredménye egy átfogó diagnózis, mely bemutatja a jellemző mintázatokat, gócpontokat, trendeket, és általában a szervezet tagjainak szubjektív megélését is tartalmazza. Kiemeljük ezekben a tapasztalatunk szerint fontos elemeket, és tanácsadói javaslatokat teszünk a további irányokra. Ez már önmagában is segíti az informált és sikeres döntéshozatalt a fejlesztési lépésekről, de mi a szervezeti értelmezési és döntéshozatali folyamatokat facilitáljuk is. Emellett gondoskodunk arról, hogy az eredményeket a szervezet tagjai a megfelelő formában és részletezettséggel ismerjék meg ahhoz, hogy maguk is tudjanak saját területükön változási akciókat kidolgozni.

Inspiráció

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102