A Fortune magazin egyik visszatérő interjú kérdése így hangzik: mi volt a legjobb tanács, amit valaha kapott? Eric Schmidt, a Google korábbi elnök vezérigazgatója a következőképp válaszolt:

„A tanácsot, ami igazán kiemelkedő volt számomra, John Doerr-től kaptam, aki 2002-ben azt mondta – Az a tanácsom számodra, hogy szerezz egy coachot! …Eleinte ellenálltam, hiszen végtére is vezérigazgató voltam. Eléggé sok tapasztalattal. Miért lenne szükségem coach-ra? Rosszul csinálnék valamit? Úgy érveltem, hogy ha én vagyok a világon a legjobb abban, amit csinálok, akkor milyen tanácsot adhatna nekem egy coach? De egy coach nem ezt csinálja. Egy coachnak, edzőnek nem kell ugyanolyan jó sportolónak lennie, mint amilyen jó te vagy. Csak figyelniük kell téged és elérni azt, hogy te a legjobbat hozd ki magadból.”

Eric Schmidt szavai remekül visszaadják a coaching alapvető gondolatát: támogatást, külső segítséget nyújtani abban, hogy a partnerünk a lehető legjobbat hozhassa ki magából. Ebben a gondolatban, a coaching kapcsolat partneri felfogásában, az etikus működésben és az erős szakmai alapokban osztoznak a GROW vezetői coachinggal foglalkozó munkatársai.

Vezetői coaching folyamatink középpontjában a

  • személyes kihívások, a vezetői szerep megvalósításának finomhangolása;
  • a vezető személye és a vezetés kapcsolati-, operatív kihívásai;
  • a szervezeti kontextusban értelmezett vezetői lét

állnak a leggyakrabban.

A folyamat során transzformatív lépésekre inspiráljuk partnereinket, hogy képesek legyenek a napi kihívásokból kilépve – vezetői működésüket a szervezet keretein belül kiteljesítve – önmaguk és munkatársaik teljesítményét, jóllétét előre mozdítani. Szükség szerint leadership és stratégiai perspektívák, megközelítések felhasználásával építünk teljes szervezeteket szolgáló vezetői megoldásokat, illetve képesség- vagy skill coaching is része lehet a folyamatnak, egy-egy kiválasztott képesség célirányos fejlesztésére, legyen szó akár időgazdálkodásról, kommunikációról vagy napi menedzsment-működésről.

 

Coaching folyamat felépítése általában

A coaching ülések általában 1.5 óra hosszúságúak és 5-10 alkalom után várható pozitív változás. Az üléseken a témát az ügyfél (coachee) ‘hozza’, és a coach segíti az ügyfél által meghatározott cél elérését, az ‘úton maradást’, az értelmes keretek meghatározását, ill. természetesen a coach feladata konkrét, az ülés során végzett helyzetgyakorlatok, valamint ‘házi feladatok’ kialakítása is.

  • Célkitűzés rövid ill. hosszú távon.
  • A coachee jelenlegi helyzetének feltárása, valamint az e mögött megbújó hajtóerők és egyéni nyereségek feltérképezése.
  • Motivációs pontok feltérképezése: megtalálni, hogy milyen tényezők adhatnak energiát a változáshoz és annak kivitelezéséhez. Megtalálni a „WIFM” (What’s in it for me) attribútumokat.
  • Akciótervezés – kiemelt pontok feldolgozása.
  • Nyomonkövetés és az egyes akciókhoz kapcsolódó készségek alkalmazásának támogatása.

Inspiráció

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102