VUCA gondolatok

Lőrincz Orsolya, tanácsadás üzletág vezetőnk írása a mindenkihez megérkező változásokról.

Már 2017 óta tapasztaljuk, hogy bizonyos iparágakban mozgó ügyfeleinknél (pl. IT és energiaszektor) a változások olyan ütemben történnek, amelyeket nem lehet már a hagyományos megközelítéssel végigvinni, klasszikus változásmenedzsmenttel támogatni. Őket már utolérte a VUCA világ. De azt mi sem gondoltuk volna sosem, hogy egy vírus formájában fog egyszerre megérkezni mindannyiunkhoz.

Hogy a távolságot ilyen gyorsan hidalja át, hogy hirtelen meghozott, illetve akár napi szinten változó döntések kísérik útját, hogy pillanatok alatt forgatja fel az életünk, munkánk, rutinjaink. Ráadásul oly módon, hogy hazaküld minket otthonainkba. És talán ez az egy pozitív van benne, hogy az otthonunk biztonsága legalább adott, mert minden más viszont bizonytalanná vált, a felívelő gazdaság előjel nélkül zuhan alá.

Eddig természetes dolgok válnak nem követendővé és olyanok, amelyek iránt eddig esetleg tiltakoztunk, természetessé.

Meddig tart a vírus, a karantén? Mi lesz az iskolával? Meddig követi a COvid-19-et elhúzódó válság? Hiába készülnek rá elemzések, hiába olvassuk a számtalan írást a témában, a helyzet annyira összetett, hogy ez a sztori nem kiszámítható.

A legjobb, amit tehetünk, hogy egy kitűzött cél irányába mutatóan, mindig reagálunk az éppen kialakuló helyzetre és beavatkozunk. Figyeljük és érzékeljük ennek hatását, értelmezzük az új fejleményeket és újra lépünk, igazítunk. Kevésbé a szakértői döntéseké a főszerep, ehhez ki kell nyitni csápjainkat, érzékelésünket és nemcsak a sajátunkat, hanem széles körben építenünk kell csapatunkéra is.

Mindeközben sok új érzést figyelhetünk és tapasztalhatunk meg magunkban, ez egy önismereti utazás és mindennapos tanulás is mindannyiunk számára.

 

2019-es cikkünk a témában: Lőrincz Orsolya: Újratervezés

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102