Tudatos vezetők, egészségesebb szervezetek

Máté Beáta az integrált vezetőképzésről…

Az integrált vezetőképzés (IVK) útja

Amikor az Integratív vezetőképzést létrehoztuk, fontos szempont volt, hogy a GROW leggyakorlottabb leadership trénerei tartsák a programot: olyanok, akik évek óta vezetők fejlesztésével foglalkoznak, és maguk is rendelkeznek vezetői tapasztalattal. A program a vezetésfejlesztés átfogó, örökké aktuális kérdéseire fókuszál: a vezetői szemlélet megalapozásától az egyéni vezetési stílus kialakításáig. Az első integrált vezetőképzést 2016-ban ügyféligényekre reagálva, kísérleti jelleggel indítottuk el, és minden várakozásunkat felülmúlta a népszerűsége. Képzésünk sikerét mutatja, hogy néhány ügyfelünk megszüntette belső vezetésfejlesztő programjait, és friss vezetőit kinevezésük időpontjában folyamatosan küldi hozzánk.

Grow-specifikus jellemzők

A GROW több, mint 20 esztendeje foglalkozik vezetők fejlesztésével mind egyéni, mind csoportos formában. Az évek során a vezetés minden szintjén kipróbált vezetésfejlesztési gyakorlatok és módszerek integrálásával, szenior trénerek vezetésével, erős háttércsapat támogatással folyik a képzés. Négy vezető trénerrel nyolc napon át találkoznak személyesen a csoportok, és négy modulban tanulják meg az alapokat. Az önismereti modul célja: tudatosítani a résztvevők vezetői szerepe mögötti egyéni működési mintázatokat, melyek áthatják mindennapi kapcsolataikat és gyakorlatukat. A második modul a kommunikáció fejlesztésével foglalkozik: a tréning célja az asszertív kommunikációs stílus megismerése és a konfliktuskezelés gyakorlati módszerei elsajátítása. Konkrét eszközöket ad a vezetők kezébe, melyekkel olyan légkört tudnak kialakítani szervezetükben, ahol a munkatársak tudnak és akarnak kezdeményezni, számíthatnak a vezető figyelmére, empátiájára, és bízhatnak a véleménykülönbségek konstruktív megoldásában. A harmadik modulban vezetéselméleti modellek, a motiválás és delegálás eszköztárának széles palettája gazdagítja a korábbi ismereteket, melyeket a képzés végén, a negyedik modulban a coaching szemléletű vezetés témájával integrálunk. A résztvevők saját élményt kapnak az eszköztár működéséről, és lehetőségük van saját, aktuális vezetői dilemmájukon dolgozni, illetve coach-ként ugyanebben támogatni másokat.

Képzéseink legnagyobb hozama

A csoportok összetétele rendkívül színes: a multinacionális és a magyar nagyvállalatok frissen kinevezett vezetői mellett, gyakran kis- és középvállalatok irányítói, valamint családi vállalkozások örökösei találkoznak a tréningen. Ez sokszínűséget generál, a vezetést illetően mégis hasonló dilemmákat hoz felszínre. Meggyőződésem, hogy azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik tisztában vannak saját értékeikkel, korlátaikkal, és képesek a folyamatos fejlődésre.

A képzők sikerélménye

Gyakorlatias idealista vagyok: tudom, hogy sokszor komoly kihívást jelentő, nehéz szervezeti kultúrában dolgoznak a vezetők, mégis hiszem, hogy értékrend alapon működhetünk. Nagyon szeretek arra gondolni, hogy akik nálunk végeznek, elméleti tudásuk mellett önismeretükben és interszociális készségeikben is sokat fejlődnek. Tudatosabban állnak vezetői munkájukhoz, így könnyebb lesz velük együtt dolgozni, és nagy eséllyel egészségesebb szervezeteket fognak vezetni.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102