Nemzetközi szint(en)

A GROW Integratív Coach Képzés (ICK) 2013 óta az Európai Mentoring és Coaching Szövetség (EMCC) által akkreditált program. Miért tartja a GROW fontosnak a nemzetközi akkreditációt, és milyen előnyökkel jár ez a képzésben résztvevőknek? Generál Pétert, az ICK korábbi vezetőjét kérdeztük.

GROW: A tenderkiírásoknál egyre többet találkozni azzal az elvárással, hogy a coach rendelkezzen nemzetközi akkreditációval. Miért vált ez fontossá a cégek számára?

Generál Péter: A sportban is nemzetközi versenyeket szerveznek, hogy összehasonlítható legyen, ki mennyire eredményes és sikeres az adott sportágban. A coaching területén is, ha nemzetközi mezőnyben szeretnénk jól működni, meg kell felelnünk az ottani elvárásoknak és színvonalnak. A nemzetközi akkreditáció megléte leveszi a cégek válláról annak a felelősségét, hogy mindenkit egyenként megvizsgáljanak: szakmailag milyen szinten áll. Önmagában a szimpátia, bár nagyon fontos aspektus, nem biztos, hogy a coach felkészültségét garantálja. Ha a profeszszionális felkészültséget is elvárjuk a coachtól (márpedig a magyar piac már ezt teszi), akkor a nemzetközi akkreditáció a megoldás.

GROW: A GROW az EMCC nemzetközi sztenderdjeihez igazította képzési programját. Mik ezek, és hogyan találkoznak a GROW „spirittel”?

GP: Fontosnak tartjuk, hogy programunkat, amelyben szenvedélyünk és szakmai hitünk is benne van, a nemzetközi elvárásokhoz is mérjük. Olyan képzési programot készítettünk, amely tartalmazza szakembereink tudását, a hivatásról alkotott elképzeléseit, sokéves tapasztalatát, valamint az egyéni preferenciákat is. Képzésünk ettől lett igazán különleges! Az EMCC etikai kódexét fogadtuk el, magunkra nézve kötelezőnek tartjuk, továbbá a kompetencia rendszeréhez is csatlakoztunk, így ezeknek megfelelően készítjük fel hallgatóinkat a coaching szakmában való működésre. Az EMCC kompetenciarendszere négy szinten határoz meg minőséget: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner és Master Practitioner. Ezek közül mi a Foundation és a Practitioner szintekre készítjük fel a résztvevőket.

GROW: Mi a különbség a Foundation és a Practitioner szintek között?

GP: Aki Foundation szinten sajátította el a coaching kompetenciákat, sokkal tudatosabb lesz a saját szakmájában (például HR-esként, közép- és felső vezetőként, pedagógusként stb.) azzal, hogy jobban tud majd kérdezni, képes lesz hatékonyabban irányítani egy beszélgetést, fontosabb lesz számára a meghallgatás, mint az elhamarkodott véleményalkotás. A Foundation szintű képzés azonban nem készít fel arra, hogy az illető coachként dolgozzon. A Practitioner szint után (amikor már száz óra gyakorlatot is maga mögött tud) az illető biztonsággal kiírhatja a névjegyére, hogy ő coach, és vállalhat önálló coaching tevékenységet.

GROW: A gyakorlatban miben jelent még előnyt a résztvevőnek, ha eredményesen fejez be egy nemzetközileg akkreditált coach képzést?

GP: Ha sikeres vizsga után jelentkezik a résztvevő az EMCC-nél nemzetközi vizsgára, akkor egy rövid, egyszerűsített, adminisztratív jellegű eljárás keretében tud egyéni akkreditációt szerezni, azaz már nem kell külön bizonyítania, hogy rendelkezik az adott szintű kompetenciákkal, mert ezt a nálunk letett vizsgájával már igazolta.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102