Személyiségtipológiák a szervezetek egészségéért – IV. DISC

Négy módszertan, hogy jóban legyünk önmagunkkal és jobban legyünk egymással. DISC: közismert, egyszerű, gyakorlatias, mégis komplex módszertan

Amikor önismerettel, készségfejlesztéssel kezdünk foglalkozni, a DISC az egyik legjobb kedvcsináló, akár a kommunikációfejlesztés moduljaként, akár egy csapatépítés során, akár értékesítés- vagy vezetésfejlesztési folyamat részeként használjuk. A humán képzési szakma és az üzleti élet egyik legpraktikusabb és legismertebb tipológiája ez a színes módszertan, amely megbízhatóan jellemzi az egyén viselkedési stílusát.

A viselkedés az a stratégia, amit az egyén kiválaszt (nem mindig tudatosan) céljai elérésére és saját maga megjelenítésére. Gyakran nem vagyunk jól egymás viselkedésével, és visszatérő konfliktusok kísérik életünket. Hiába mondtuk partnerünknek már százszor, mégsem változnak a dolgok. Megteszünk mindent, hogy megértsenek bennünket, mégis félreértés az eredmény.

Viselkedésünk egyazon karakterisztikája egyszerre hordozza erősségeinket és azok eltúlzott formáját, csapdaviselkedéseinket. Ezek felismerésében nyújt segítséget a DISC betűszóval jelölt tipológia.

Mindenkinél megállapítható, hogy a négy viselkedési stílus közül melyik rá a legjellemzőbb.

A DISC négy színnel (piros, sárga, kék, zöld) jelöli az emberek négyfajta viselkedési stílusát: domináns (D), befolyásoló (I), stabil (S) és szabálykövető (C) kategóriákba osztva preferált mintázatainkat. Azokban a szervezetekben, ahol a DISC-et széles körben ismerik a kollégák, könnyedén megjelennek a magabiztos pirosak (D), a laza sárgák (I), a visszafogott, jó szándékú zöldek (S) és a mindig precíz, alapos kékek (C). Mindenkinél megállapítható, hogy a négy viselkedési stílus közül melyik rá a legjellemzőbb. Ezáltal nemcsak felismerhetjük erősségeit, csapdaviselkedéseit és kommunikációs szokásait, hanem mindenkihez megtalálhatjuk a megfelelő hangot is, amivel a legkönnyebben hívjuk együttműködésre. A tipológia ismeretével érthetőbbé és struktúráltabbá válik a sokszor meglepő viselkedés, és könnyebben válik az alkalmazkodás.

Érdemes tudni, hogy viselkedési stratégiánk (természetes stílusunk) gyermekkorban kialakul, és csak lassan vagy egyáltalán nem változik. Alkalmazkodni, viselkedési stílust váltani lehetséges egy időre, ezt hívjuk felvett viselkedésnek. Azonban ez minél távolabb van a természetes viselkedéstől, annál több energiába telik hosszú távon fenntartani.

DISC viselkedési stílus alapú tréningek

A munkavállalók és vezetők többsége egyetért abban, hogy az üzleti és magánéleti siker eléréséhez elengedhetetlen az egymásra figyelés, a gördülékeny kommunikáció, az információáramlás és az együttműködési hajlandóság megléte. Azonban alakítani és változtatni a kialakult szokásokon még akkor is nagyon nehéz, ha jól látjuk az aktuális elakadásokat. A tréningen való részvétellel, a vezetők és beosztottak aktív bevonásával, a tipológia elméletének és alkalmazkási lehetőségeinek megismertetésével azonban, a változás reális várakozás.

A GROW többi tréningjéhez hasonlóan interaktív, élményalapú, tapasztalati tanulás módszertannal dolgozunk, és a DISC viselkedési stílus tesztet hívjuk segítségül. A rendszer alapjainak elsajátítása mellett, az egyéni DISC-riportokat is feldolgozzuk.

Az élet bármely területén alkalmazható eszköz, ahol emberekkel élünk, találkozunk, kommunikálunk, dolgozunk.

Hasznos elméleti és gyakorlati tudást nyúlt:

  • a munkavállalóknak saját erősségeik ismeretében, feladataik tudatos ellátásában;
  • a vezetőknek, munkatársaik jobb megismerésében, a feladatok hatékony elosztásában;
  • a bármilyen létszámú szervezeti egységben együttműködést igénylő csoportoknak;
  • a kiválasztási, munkaerő-megtartásban;
  • magánéleti kapcsolatokban

 

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102