Személyiségtipológiák a szervezetek egészségéért II. – PCM®

A Process Communication Model (PCM®)

A Process Communication Model (PCM®) szerint minden ember személyisége leírható hat alapvető személyiségtípus egyedi kombinációjaként. Ennek illusztrálására képzeljünk el egy hatszintes házikót, melyben a különböző szintek energiái (mozgató, lázadó, harmonizáló, elvhű, gondolkodó, álmodozó) sajátos sorrendben és erősségben vannak jelen. A házikónk szerkezete meghatározza azokat a viselkedésmintázatokat, amelyeken keresztül a világhoz és más emberekhez kapcsolódunk. A modell szerint a legalsó szintünk a bázisunk, ami egész életünkben biztonságos kommunikációs terep a számunkra. Aktuális életpozíciónk a jelenlegi fázisunk, amely arra utal, hogy pillanatnyi élethelyzetünkben mely pszichológiai igényeink kielégülése a legfontosabb számunkra.

Van olyan kollégád, aki

▸ mindent túlbonyolít, nehezen vagy egyáltalán nem delegál?

▸ gyakran és idegölő módon prédikálja nézeteit, szenvedélyesen kritizál másokat?

▸ nehezen vagy nem tud NEM-et mondani, és mindenkinek próbál megfelelni?

▸ sokszor csak testben van jelen, és másoktól várja a megoldást?

▸ kerüli a konfliktusokat, és másokat hibáztat?

▸ olykor kijátszik másokat, megszegi a szabályokat, manipulációval keveri a munkahelyi kártyákat?

Nos, a modell rendszerében ezek az emberek „kiestek a házikójukból”, előre megjósolható stresszviselkedést produkálnak, mert alapvető kommunikációs és pszichológiai igényeik épp nem teljesülnek. A stressz stresszt invitál, így a nem kellően tudatos kommunikációs partner a másik ember stresszére a sajátjával reagál, és könnyedén ki-ki a saját személyiségháza alagsorában, majd pincéjében találhatja magát. Amikor jól gondoskodunk magunkról (olyan környezetben és olyan emberek társaságában tartózkodunk, ahol a számunkra fontos körülmények adottak vagy megteremthetők), akkor könnyedén alkalmazkodunk (liftezünk) helyzet- és partnerfüggőn a különböző energiaszintjeink között, ám ha állandó, személyiségpróbáló alkalmazkodással kizsigereljük magunkat, könnyen kifogy az energia, és kommunikációs katasztrófa fenyeget.

Egy egyszerűsített példán szemléltetve: egy született „lázadó bázisú”, akinek „elvhű” energiái aktiválásáért egészen a hatodikra kell fellifteznie, könnyedén megteszi ezt, ha saját bázisa energiaszintje fel van töltve. Korlátozott ideig ugyan, mégis képes lesz az „elvhű bázisú” véleményvezér kolléga nagy ívű, oktató beszédét meghallgatni és nyugtázni azt. Amikor azonban elfogy az ilyen esetekre tudattalanul tartalékolt energiája, akkor a „lázadó” önsegélyező módon bedob egy viccet, félbeszakítja a beszámolót egy poénnal.

„A PCM® kézzelfogható és kellően pontos iránymutatással szolgál arra, hogy megértsük a konfliktusok és a sikeres (win-win) együttműködés dinamikáját.”

Ha „elvhű” kolléga épp töltött állapotban van, akkor reagál a tréfára, nevetgélnek egyet, és folytatódhat az okítás. Ám amennyiben „elvhű” partnerünk épp szűkében van saját szükségleteinek, akkor előfordulhat, hogy nem méltányolja, hanem megveti „lázadó” kolléga lazaságát, ideges lesz a poénoktól, és újabb prédikációba fog a tiszteletről, egymás megbecsülése erkölcsi alapjairól. Erre „lázadó” befeszül, értetlenkedik, kötözködni kezd vagy arcokat vág. Így indul a negatív spirál, lassan lemerülnek mindketten, majd ismert stresszmintázataik mentén eljutnak a teljes értetlenségig és csalódottságig. (Lásd: elbeszélnek egymás mellett.) A beszélgetés és a kapcsolódás kudarcba fullad. Ezt nevezik vesztes-vesztes helyzetnek.

A PCM® kézzelfogható és kellően pontos iránymutatással szolgál arra, hogy megértsük a konfliktusok és a sikeres (win-win) együttműködés dinamikáját. Megtanít arra, hogy konkrétan hogyan is közelítsük meg partnereinket, miként kezeljük kapcsolatainkat, vagy arra, miként tudnánk a lehető legtöbbet adni egymás személyes fejlődéséhez.

A PCM® mint módszer a NASA programjában az űrhajósok kiválasztásánál és felkészítésénél kezdte el hódító útját az 1970-es években. Ma már világszerte több millióan töltötték ki a tesztet. Ez egy olyan tudományosan is hitelesített, megbízható eszközrendszer, amely mindennapi kapcsolódási problémáinkra egyértelmű, konkrét és szuperhatékony választ ad.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102