Stress Down Friday 11: Mennyire fenyeget a kiégés? Teszteld magad!

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem “gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


A nyári szabadságod előtt érdemes lehet tisztában lenned azzal, hogy egyszerűen csak elfáradtál vagy fenyeget a kiégés, és hiába is számítasz arra, hogy a pihenés meg fogja oldani a problémáidat, komolyabb változásra van szükséged.

Sajnos a kiégés egy olyan állapot, aminek a jeleit nem feltétlenül vesszük időben észre, és sokszor csak akkor tűnik fel, hogy valami nincs rendben, amikor már benne vagyunk a sűrűjében. A munkahelyi kiégés sokszor azokat sújtja leginkább, akik jól teljesítők, akik a legjobbak a munkájukban. Nem veszik észre, hogy a teljesítményvágyuk, a fokozódó elvárásoknak való megfelelés annyira felőrli őket, hogy már nincs miből feltölteni a készleteiket, és valami hosszabb távon elromlik bennük.

Röviden még egyszer: a kiégés olyan krónikus stressz-állapot, ami…

  • fizikai és érzelmi kimerüléshez
  • cinizmushoz és elidegenedéshez és
  • hatékonyatlansághoz, a teljesítési képesség csökkenésének érzetéhez vezet.

Általában egy lassú folyamat, nem az van, hogy az ember felébred, hogy hoppá, kiégtem. Ugyanakkor, ahogy írtam, a jeleit nem feltétlenül vesszük észre menet közben, és nem kezdünk el gyorsan tenni valamit, hogy megőrizzük énünknek azokat a részeit, amik elégedettséget, boldogságot adhatnának, amik segítenének feltöltődni. A kiégés, bár általában a munkától van, nem csak a munkahelyen fejti ki negatív hatásait – és elfordulhat, hogy egy kiégésben benne járó ember a munkahelyén még teljesít, csak a családi és társadalmi élete kezd szétesni.

Teszteld magad!

Összeállítottunk egy tesztet, melyen lemérheted, hogy jelen állapotodban mennyire fenyeget téged a kiégés, rendben vagy-e, ahogy most vagy, vagy pedig érdemes lenne nekilátnod ránézni az életedre és a munkádra, megkeresni a változtatás lehetőségét. Ez nem egy validált diagnosztikai eszköz, csak arra szolgál, hogy felhívja a figyelmedet, ha érdemes kicsit jobban odafigyelni magadra.

A tesztben a „jó válasz” ezúttal nem feltétlenül jelent jót, minél több pontod van, annál jobban ki vagy téve a kiégés veszélyének.

  • Ha 9-7 pontod van, akkor veszélyben vagy, keress valakit (terapeuta, coach, jó barát, esetleg főnök), akivel átbeszélheted, min lenne érdemes változtatnod, hogy megújulj.
  • Ha 7 és 4 közötti pontod van, akkor a kockázat közepes, figyeld magad a következő egy-két hónapban, vajon sikerül-e kikapcsolódnod, pihenned, vagy egyre inkább maga alá temet a stressz.
  • 4 pont alatt úgy tűnhet, rendben mennek a dolgok, jelenleg nem kell tartanod a kiégéstől.

Kattints ide a tesztért!

(A link egy Google űrlaphoz fog vinni; a teszt kitöltéséhez nincs szükség személyes adat megadásához.)

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102