Stress Down Friday 07: Törődj a testeddel!

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem „gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


Lassan itt a május. Nem szeretnénk, és talán nem is fogunk a női magazinok tematikájában mozogni – de a munkahelyi stresszel és a kiégés megelőzésével kapcsolatban is érdemes szót ejteni a tetsünkről.

Különösen szellemi munkát végezve hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla, pedig a lelki ellenállóképességünk vagy a munkahelyi teljesítményünk szempontjából sem mindegy, hogy mennyire van jó állapotban a testünk.

Mindemellett ilyenkor sokunkban felmerül, hogy formába hozzuk magunkat a tetszetős beach-body kialakítása végett, ráadásul a természet is virágokkal, napsütéssel, madárcsicsergéssel hívogat, szóval gondolkodjunk el azon, hogy mit is tehetünk a testünkért.

A Grow reziliencia-modell kialakításához végzett kutatásaink során is ráébredtünk, hogy hányféle szempontból tudjuk egészségesebbé tenni a testünket. (A reziliencia a stresszel való megküzdés sikerességének mértéke. Az bírja jobban a napi nehézségeket hosszútávon, aki inkább reziliens. Viszont a reziliencia nem adottság, hanem fejleszthető, növelhető, tehát rajtunk is múlik.) A Grow reziliencia modellje összesen nyolc összetevőből áll, és ezek egyike az egészséges test. legalább olyan fontos a kiégés elkerülése szempontjából, mint mondjuk a minőségi emberi kapcsolatok.

AJÁNLÓ  | Reziliencia: ismerjük meg saját energiaforrásainkat! (Laposa Laurával)

 

 

És hogy mit tehetünk a testünkért?

Először is mindenkinek érdemes megkérdeznie magától, hogy mikor volt utoljára orvosi szűrésen. Ha több mint egy éve, akkor menjen el, és ellenőrizze az általános testi állapotát! Ahogy mindent karbantartunk, ami fontos nekünk, és amit szeretünk, úgy a testünk is megérdemli ezt a rendszeres felülvizsgálatot. Ha sportolunk vagy a nyárra készülődve azt tervezzük, hogy sportolni fogunk, akkor különösen érdemes ezt megtenni. Aztán itt a sport is. Sokszor érezzük úgy, hogy a napi feladatok és teendők kiszorítják a mozgást az életünkből – és aztán néha vannak tudatos és elszánt pillanataink, amikor újra belekezdünk valamibe.

Legyen ez a pillanat most!

Nem is a mennyiség vagy a teljesítmény, hanem inkább a rendszeresség a fontos. Bármilyen okos-eszközt is használunk, biztosan lehet találni rá olyan applikációt, ami segít belőni a számunkra minimálisan szükséges napi mozgás mennyiségét, majd ennek a nyomonkövetésében is segít minket. Használjuk ezeket bátran, mindenféle szép jelvényekkel és kitűzőkkel is fog jutalmazni minket! Itt van ezek után az étkezés. Nem biztatnék senkit arra hogy túlzásba essen az egészséges étrendjével, és egy-egy hamburger vagy sütemény szorongást okozzon neki, de megint csak egy minimális, ám rendszeresen követett étrendet érdemes elhatározni. Lehet ez apróság, például az üdítő elhagyása vagy a napi egy gyümölcs – ki-ki válasszon a saját szükségletei szerint. Végül pedig az alvás. Megfelelő mennyiségű, napi 7-8 óra alvásra szüksége van az idegrendszerünknek a kiegyensúlyozott működéshez.

Ha ezen a héten is szeretnél valamit tenni magadért, ami hasznodra válik, törődj most a testeddel!

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102