Stress Down Friday 05: Pihenés

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem „gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


Nagypénteken igencsak adja magát a téma: megújulás, újjászületés, megszabadulás a nehézségektől. Az emberiség kultúrákon átívelően, évezredek óta ünnepli tavasszal a természet újjászületését, melyben mi emberek és a lelkünk is megújul. A keresztény húsvét ugyanakkor a fájdalomról, a gyászról is szól, arról, hogy

a megújulás előtt azzal is szembe kell néznünk, hogy nem minden szép és jó – van, ami fáj, van, ami nehéz és van olyan nehézség is, aminek kiszolgáltatottak vagyunk.

Nehéz és felzaklató időszak áll mögöttünk már ha csak 2022-t nézzük, akkor is. A háború, az infláció, a nyugtalanságot keltő, vagy akár lehangoló társadalmi események. Nem is hihetjük azt, hogy már nem kell készenlétben (=stresszben) lennünk, hiszen tudjuk, hogy a nehézségeket még nem hagytuk magunk mögött. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy minden alkalmat megragadjunk, amikor egy kis szünetet kapunk, amikor letehetjük a terheket, a napi teendőket és magunkkal foglalkozhatunk.

A húsvét, a tavaszi szünet ezt adhatja nekünk, úgy, ahogy ezt adta ezer meg ezer generáción át őseinknek is. Engedjük hát meg magunknak, hogy a következő négy napban letegyük a feladatokat és az aggódást.

Ragadjuk meg a lehetőséget, hogy az egyik legstresszcsökkentőbb helyen legyünk, a természetben.

Ha a húsvét minden napján tudunk néhány órát arra szánni, hogy aktívan vagy passzívan, sportolva vagy elnyújtózva kint legyünk a természetben, akkor ha jövő hát közepén megvizsgálnánk az agyműködésünket, egész mást látnánk, mint a stresszes hétköznapokon. Emellett ami még igazán feltölthet, az a kapcsolódás. Ha élvezzük a zajos és forgatagos húsvéti locsolkodást, akkor engedjük bele magunkat, és engedjük meg magunknak a fesztelenséget. Ha utáljuk ezt a kissé kapatos programot, akkor húzzuk ki magunkat belőle, és keressük meg azok társaságát, akár csak egy hosszabb telefonbeszélgetés erejéig, akikkel igazán elengedettek lehetünk.

Hogy megváltást hoz-e nekünk a húsvét, azt nem tudhatom. De hogy itt van előttünk három-négy nap, amit tényleg arra használhatunk, hogy újratöltsük a lelki tartalékainkat, az biztos. Tegyük hát ezt meg magunkért, és mindazokért, akikkel az életünket együtt töltjük.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102