Munka otthonról, okosan

Hogyan Home Office-oljunk helyesen, hatékonyan, a hét 7 napján?

Ha olvastátok főhősünk home office naplójának részletét, akkor most már tudhatjátok, hogy mit az, amit nagy ívben érdemes elkerülni, ha otthoni munkáról van szó. De akkor mégis mi lenne szerintünk a követendő példa? Mutatjuk!

#1 Indulj „munkába”! De menj is „haza”!

Félreértés ne essék! Továbbra is nagy #MARADJOTTHON pártiak vagyunk mind a GROW-nál. Egyszerűen arról van szó, hogy mentális és lelki egészségünk megőrzése érdekében igenis határokat kell szabnunk a munka és a magánélet között. Mindkettő javára, mindkettő érdekében! Talán a jelen helyzet egyik legnagyobb kihívása, hogy a hét minden napján otthonunk falai közé szorulunk. Összefolynak a napok, a hétköznapok a hétvégével, az otthon a munkahellyel. Fontos, hogy amennyire csak lehet, teremts magadnak egy hétköznapi rutint, ami segít a határtartásban. Használd ki, hogy nem kell utazni a munkahelyre, de „indulj el” időben és készítsd fel magad a hatékony munkavégzésre: kelj időben, öltözz fel, szedd rendbe magad (hisz a kamera mindent lát), időben főzd le a kávét és reggelizz! Ugyanez igaz a nap végére is: csukd le a laptopot, neki is kell pihennie, ahogy Neked is! Határozz meg egy időpontot, ahol vége a munkanapnak. Vedd át a játszós ruhád, mozogj, pihenj, légy a szeretteiddel és töltődj!

#2 Alakítsd ki a munkaállomásod!

Segíti a „munkába-járás” érzést, ha a munkának továbbra is meg van a „helye”. Ha lehetőséged engedi, alakíts ki egy olyan szobát, sarkot vagy asztalkát, ahol kényelmesen és nyugodtan tudsz dolgozni: ahol nem vonja el a figyelmedet semmi, aminek a környezetét egy videókonferencián is vállalod, és ami, ha lehet, még inspirál is! Szereld fel minden szükséges kellékkel ezt az állomást, hogy huzamosabb ideig is ott tudj lenni. Persze azért állj fel, és tarts szüneteket, de a végén térj vissza egy nagy pohár vízzel és valami egészséges nassolni valóval, ami kitart egy jó ideig. A legjobb pedig, hogy ha a nap végén erre az állomásra rá is tudod zárni az ajtót, és a lehető legkevésbe mérgezi az otthon melegét.

#3 Állj ellent a csábításnak!

Tudjuk, hogy nehéz! De még akkor is, ha akad 30 perc két meeting között, ami arra csábít, hogy „csak gyorsan elintézz vagy megnézz valamit”, próbálj meg határokat szabni a napon belül is. Az rendben van, ha egy órát kijelölsz arra, amikor kikapcsolódásképp kipipálsz néhány otthoni teendőt is, vagy amikor nem csak ránézel a gyerekekre, hanem valódi figyelmet adsz nekik. De ügyelj arra, hogy ennek is legyen kerete, mert a sokszor 10 perces (vagy ne adj isten hosszabb) szünetek végén ott találhatod magad, hogy a szombatod egy részét vagy kénytelen a munkának szentelni. Csábító lehet az otthon kényelme arra, hogy olyan tevékenységeknek hódolj, ami az otthonhoz köthető… Mind tudjuk, hogyan lesz a „csak 10 percből” egyszer csak 1,5 óra. Légy erős, és cserébe ne feledd a nap végén érte megjutalmazni magad!

#4 Ne szervezz meetinget, ha elég az email is!

Örökérvényű szabály, ami a virtuális térben végzett munka megnövekedésével hatványozottan érvényes. Könnyen abba a hibába eshetünk, hogy pusztán a kapcsolódási vágy, hogy lássuk a másikat, hogy beszéljünk, vagy hogy lássuk, hogy a másik csinál is valamit (és nem csak a lábát lógatja, mert különben nem hisszük el, mert bizalmunk irányába csekély) jelentősen megnöveli a szükségtelen meetingek számát, ami csak viszi az időt a tényleges, produktív munkától. Lásd be, ha nincs szükség egy újabb megbeszélésre, és vedd a bátorságod, hogy ha úgy érzed, nincs értelme, akkor feltedd a kérdés másoknak is, magadnak is: biztos, hogy szükséges? Nem elég csak egy email?

#5 Flepszizz!

Azaz kapcsolódjatok, pletykázzatok, beszélgessetek néha nem csak a munkáról a kollégákkal. Sőt, mi több, szervezzetek erre meetinget! És nem, nem mondunk most magunknak ellent ezzel! Mi a GROW-nál kiváltképp fontosnak tartjuk, hogy azon időkben, amikor fizikailag el is távolodunk egymástól ez más értelemben ne történhessen meg. És bizony: meetinget szervezünk egy közös reggeli kávéra is! Nehéz időkben kifejezetten fontos az összetartás, hogy megmaradjanak a jó munkahelyi kapcsolatok, hogy segítsük egymást, mert így tudjuk együtt, hatékonyan átvészelni ezt az időszakot…, ha figyelünk egymásra és továbbra is jelen vagyunk egymás életében hétköznapi emberként is!

#6 GO OFFLINE! Figyelj magadra!

Végül, de nem utolsó sorban, még ha örömödet is leled az új működés adta szabadságban és rugalmasságában, azért legyen legalább egy nap a hétvégédben, amikor offline vagy és még csak a telefonos értesítésekre se nézel rá. Használd ezt a napot töltődésre, alkotásra, tervezésre, arra, hogy megkérdezd magadtól, hogyan is vagy és mire van szükséged ahhoz, hogy lelki-, testi- és mentális erődet és rezilienciádat megőrizd még akkor is, amikor úgy tűnik, a világ a feje tetejére áll.

 

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102