Stress Down Friday 01: Hogy is állunk a kiégéssel?

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem „gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


Mielőtt nekikezdünk a kiégésünk kezelésének, először érdemes ránéznünk, hogy milyen állapotban is vagyunk. Ha vezető vagy, akkor a következő kérdéseket e-mailben vagy akár személyesen tedd fel mindenkinek a csapatodban, hogy megkapd a csapat stressz-mérlegét. De természetesen egyénileg, saját magad számára is érdemes kitölteni, hogy lásd, hányadán állsz. Tekintheted ezt egy állapotfelmérésnek – mint ahogy jó esetben fogorvoshoz is elmész évente, még ha nem is fáj a fogad.

Válaszolj az alábbi kérdésekre:

A múlt héten…

  • mennyire érezted túlterheltnek magad? (1-től5-ig skálán, ahol az 5 a nagyon igaz rád, az 1 a semmennyire sem igaz)
  • hány nap dolgoztál a hivatalos munkaidő lejárta után is?
  • hány napon válaszoltál este, a munkaidő vége után is e-mailekre?
  • mennyire érezted magad hatékonynak (1-től 5-ig skálán)
  • mennyire érezted magad produktívnak, vagyis elkészültél-e dolgokkal? (1-től 5-ig skálán)
  • mennyi részed volt kikapcsolódásban, szórakozásban, mennyire érezted jól magad? (1-től 5-ig skálán)

Nem szeretnénk túlterhelni, a hétre éppen elég feladat lesz, ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, illetve, ha vezető vagy, akkor megkérdezed a beosztottaidtól.

Ilyesmi bevezetővel érdemes feltenned nekik a kérdéseket (természetesen változtass rajta nyugodtan, akár e-mailben, akár szóban kérdezel):

„Az elmúlt években sok stressz ért minket. Szeretném felmérni, hogy a csapat hogyan érzi magát, és szeretném megtalálni, hogy mivel segíthetek nektek, hogyan csökkenthetem a rátok nehezedő stresszt. Kérem, válaszoljatok ezekre a kérdésekre, és küldjétek vissza a válaszaitokat holnap estig. Ha van kedvetek, nyugodtan írjatok hosszabb válaszokat is. És kérem, legyetek őszinték – az a célom, hogy megtudjam, hogyan is vagytok valójában, nem pedig az, hogy bárkit is szankció érjen azért, mert úgy érzi, hogy nem produktív vagy túlterhelt. Bizalmasan kezelek mindent, amit elmondotok majd nekem.”

Míg megkapod a válaszokat a munkatársaidtól, érdemes azon elgondolkodnod, hogy számodra mi jelenti a legnagyobb stresszt a munkádban, és minek a megváltoztatása hozná a leggyorsabb eredményt számodra a stressz csökkentésében.

Legyetek jól!

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102