Metta – A konfliktuskezelés 0. lépése

Kívánj jót a harag helyett!

Évtizedek óta tanítjuk tréningjeinken az asszertivitást, mint a lehető legjobb konfliktuskezelési módszert. Magam is mélyen hiszek a filozófiájában, és tapasztalom, hogy segítségével elérhetjük, hogy mi magunk és a konfliktus másik oldalán álló személy is jól legyen a folyamat végére.

Ugyanakkor sokszor találkozom a következő ellenvetésekkel: “Nem tudom megjátszani magam, egyszerűen utálom őt.” “Én nem merem ezt megmondani neki… őszintén szólva félek tőle.” Vagyis néha olyan intenzív harag vagy félelem van bennünk, ami lebénít bennünket, meggátolja a kommunikáció bármilyen formáját.

Ilyen esetekben egy ősi buddhista módszer nagy segítségünkre lehet: a metta meditáció. A metta egy páli szó, melyet szoktak “szeretetnek”, “szerető kedvességnek” (loving kindness), vagy “jóságnak” is fordítani; én leginkább a “jóakarat” szót preferálom.

A gyakorlat a következőképpen zajlik: személyeket vizualizálunk az életünkből, akinek aztán jót kívánunk. Ilyeneket mint: “Azt kívánom neked, hogy lehess jól! Lehess biztonságban! Találhass békét!” Utána pedig ugyanezeket kívánod magadnak is: “És én is lehessek jól! Lehessek biztonságban! Találhassak békét!”

Van benne egy fokozatosság: először egy számunkra kedves lényt képzelünk el: lehet egy jó barát, a társunk vagy akár egy házi kedvenc. Valaki, akire gondolva könnyen érezzük, hogy igazán jót akarunk neki, akitől repes a szívünk, és így egyszerű mondani neki: “Lehess jól! Lehess biztonságban! Találhass békét!”  Ez segít kapcsolatba kerülni a mindannyiunkban ott elő mettával. Innen tovább megyünk egy számunkra semleges személyre: valakire, aki se nagy boldogságot, se intenzív negatív érzéseket nem vált ki belőlünk (mint például a sarki boltos, vagy a szomszéd, akivel még sose beszéltünk). Neki is elmondjuk a jókívánságokat gondolatban, amiket ugyanúgy visszafordítunk magunkra. Csak ezután következik a legkomplikáltabb lépés: a nehéz ember. Neki is megpróbáljuk elmondani ugyanezeket a szavakat, jót kívánunk neki, emlékezve arra, hogy ezzel nem igazoljuk a tetteit vagy adjuk fel az álláspontunkat. Pusztán jót kívánunk neki is, ahogy magunknak.

De miért kívánnék jót az ellenségemnek? A válasz egyszerű: magad miatt. Azzal, hogy jót kívánsz neki, neked semmivel nem lesz kevesebb. Viszont az elmédben ez az attitűd elkezdi kiszorítani azokat a negatív érzéseket, amik eddig megbénítottak. Egyszer csak azt veszed észre: igazából nem haragszol már rá, nem félsz tőle annyira. Szabadabban tudsz cselekedni.

Akár már egyetlen meditáció is sokat tud oldani a bennünk levő félelmen és görcsön; ezt személyesen tapasztaltam. De természetesen a gyökeres változáshoz rendszeres gyakorlásra van szükség.

A másik zseniális hatása ennek a gyakorlatnak, hogy segítségével mentálisan belehelyezkedek abba a szituációba, amikor mindketten jól vagyunk, biztonságban és békében vagyunk. Ez pedig pontosan az az állapot, amit az asszertivitás módszerével elérni igyekszünk. Innen aztán jöhetnek a konfliktuskezelési praktikák; már ha még mindig szükségét érezzük.


Márió ingyenes Metta vezetett meditáció hanganyagát itt találod:

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102