Legyél mindful a vezetésben (is)!

A belső és külső „zajcsökkentés”

Eredetileg megjelent a HR Portal-on.

___

Mik a siker mutatói egy vezető számára? Elvégzett projekt, zöld traffic-light riport, felsővezetői elismerés, évvégi bónusz… Ezért hajtunk, stresszelünk, toljuk az embereinket, küzdünk, hogy ezeket elérjük.

A mindful vezetés lényegi eleme a tudatos jelenlét akció közben is. Míg a cél elérése fontos és motiváló, az életünk nagy részét a célhoz vezető úton töltjük cselekvés közben. Ha „kibírom” a jelent a jövő érdekében, akkor az életemet „áldozom” fel, hiszen az életem soha máskor nem zajlik, mint itt és MOST. A mindful vezető gondoskodik magáról, hogy egyensúlyban legyen ’éppen most’, és ennek a pozitív energiájából képes gondoskodni a csapattagjairól, valamint elérni az üzleti célokat.

A külső és belső zaj, amivel meg kell küzdenünk

Átalakul(t) a munka világa az elmúlt évtizedekben. Naponta nagyjából ötvenszer annyi inger ér minket, mint szüleinket érte az irodában. Megszokottá vált a nyitott iroda (open office), a multitasking és a rövidített határidők. Testünk, azon belül az agyunk viszont nem változott ez idő alatt. Vagyis biológiailag nem rendelkezünk nagyobb kapacitással, mint ők. Más eszközöket, módszert kell találnunk ahhoz, hogy egészségesek tudjunk maradni ebben a közegben.

Az információtúladagolás, az állandó bekapcsolt állapot és a folyamatos nyomás képezik a külső zajt, amivel meg kell küzdenünk; ám még nagyobb terhet jelent a belső zaj. Az, ami a két fülünk között zajlik: a belső feszültség, a túlagyalás, a minősítés.

Tudatos „zajcsökkentés” a mindfulness segítségével

Az egyik kérdés, hogy miként tudjuk szolgálni ebben a zajos külső/belső világban a saját jól-létünket. Hogy tudunk mi egyensúlyba kerülni és abban stabilan megmaradni. A másik kérdés, hogy mi, mint vezetők mennyire terheljük a ránk bízott munkatársak életét plusz zajjal, mennyire vagyunk képesek az ő jól-létüket elősegíteni.

Itt segít minket ki a mindfulness. A tudatos jelenlét gyakorlata abban támogat, hogy a minket érő külső zajt tudatosan kezeljük, de még ennél is fontosabb, hogy ne terheljük túl magunkat a belső zaj fokozásával. Ez egyrészről egy szemlélet, másrészről pedig konkrét, megfogható napi gyakorlat. Olyan, mint a futás. Egyszerű, de nem könnyű. Folyamatos gyakorlást igényel, hogy a mentális állóképességünk erősödni tudjon.

„Hogyan válthatok mindful vezetővé?” – a Tréning Kerekasztal konferencián tartott előadásomon erről fogunk beszélgetni. Röviden bemutatom a mindfulnesst és a vezetői működésre gyakorolt hatásait, majd konkrét gyakorlatot is kipróbálunk közösen.

_____________
© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102