A rezilienciáról…

avagy a GROW rezliencia modellje dióhéjban

NYITÓKÖR 06  | Reziliencia: ismerjük meg saját energiaforrásainkat! (Laposa Laura)

 

 


Reziliencia: mi az?

A reziliencia általános értelemben rugalmas ellenállási képesség, az ember azon képessége, hogy erőteljes, meg-megújuló, vagy akár sokkszerű külső hatásokhoz sikeresen adaptálódjék.

Napjainkban, a vállalati környezetben a konstans változások, a nagy teljesítményelvárás és az ezekből fakadó stressz nehezíti az emberek életét, ami kiégéshez, a célok elvesztéséhez, vagy betegségekhez vezet.

A reziliencia fejlesztésével ahhoz nyújtunk támogatást, hogy hogyan tudnunk lelkileg épek, optimisták és célorientáltak maradni, hogyan erősödhet a rugalmasságunk és lelki állóképességünk.

A reziliencia nem személyiségvonás, amivel valaki vagy rendelkezik, vagy nem, hanem számtalan dolog: az ember életmódja, kapcsolata a környezetével, hozzáállása élete eseményeihez – gyengítheti, vagy erősítheti azt. Ebből következően az élet bármely szakaszában fejleszthető. A Grow Reziliencia modellje tartalmazza azokat a tényezőket, melyek befolyással vannak arra, hogy valaki elveszett hajótöröttként vetődik ide-oda élete és munkahelye viharaiban, vagy pedig autonóm, céltudatos kapitányként sikerrel kormányozza hajóját a viharos tengeren is.

A reziliencia tréningen a következő témákat dolgozzuk fel:

Személyes jövőkép

Az ember rendelkezik hosszútávú célokkal, van elképzelése arról, hogy mit szeretne elérni. Céljai reálisak, és időről-időre tudatosan ránéz arra, hogy hol tart a célok megvalósításában.

Fizikai energia

Testi egészség: egészséges életmód és étrend, elegendő pihenés, kikapcsolódás, fizikai fittség. Az egészségkárosító pótszerek mellőzése.

Érzelmi stabilitás

Saját érzelmeink ismerete és kontrollja, önismeret keresése. Megfelelő önbizalom, és pozitív, optimista attitűd kihívások esetén is.

Eltökéltség

Saját képességeink pontos ismerete. Így reális célokat tűzünk ki, amik mellett kitartunk, amikért harcolunk, amikben hiszünk.
Interakciók

Hatékony kommunikációs eszköztár, mellyel minden élethelyzetünkben úgy kommunikálunk, hogy a másikat valóban megértsük, és saját igényeinket elfogadhatóan kifejezzük.

Kapcsolatrendszer

Olyan személyes kapcsolatok (család, barátok, munkatársak), amik megerősítést és támogatást jelentenek, akikkel jó együtt lenni.

Problémamegoldó képesség

A problémát kihívásnak, megoldását élvezetes elfoglaltságnak tekintjük, és nem rettenünk meg, amikor még nem látjuk a megoldást.

Rendezettség

Kiegyensúlyozottság, áttekinthetőség időben és térben – azaz rend a holmijaink között, és követhető rutin a napirendünkben.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102