Hogyan fejlődjön együtt a csapat, ha távol vagytok egymástól?

Könnyen kivitelezhető eszközök, hogy a munka távolról se csak munka, hanem elkötelezettséget teremtő élmény lehessen.

Mindannyian tudjuk, hogy a munka nem csak a feladatok elvégzésből áll. Különösen akkor, ha munkátok során emberekkel foglalkoztok, nagyon fontos, hogy energizáló legyen a környezet; a munkatársak a kapcsolatokból, a munka során szerzett élményeikből inspirálódjanak és fejlődjenek. Ezt a hatást a megszokott munkakörülmények között el lehet érni napi kapcsolódással, vezetői figyelemmel, coachinggal, közös gondolkodással. A koronavírus miatt kialakult helyzetben, most, hogy sokan átálltak remote munkára, home office-ra és a csapattagok egymástól kilométerekre dolgoznak, jóval nehezebb. De nem lehetetlen!

Az első napok átállási nehézségei, az új munkastílushoz való adaptálódás után újra meg fog jelenni az igény, hogy létrejöjjön a csapat-érzés, hogy a munkatársak ne csak feladat végrehajtással foglalkozzanak, hanem fejlődjenek, inspirációt érezzenek. Természetes, hogy az első egy-két hét az átállásról, krízismenedzselésről szól. Utána viszont beáll a működés, egy darabig ez a rendszer válik normálissá, és a fejlődési, kapcsolódási igények ismét megjelennek – amit kár volna azzal elintézni, hogy majd a vész elmúltával visszatérünk rájuk.

Mi a Prosci, a világ legjelentősebb change management tanácsadó cége útmutatásaiból inspirálódtunk, hogy megosszunk veletek néhány könnyen kivitelezhető eszközt, hogy a munka távolról se csak munka, hanem elkötelezettséget teremtő élmény lehessen.

Nulladik lépés: az emberi kapcsolódást tartsátok meg

Vannak azok a kis gesztusok, egy-két kérdés, támogatás felajánlása, amit egy jó vezető napjában ötvenszer megtesz. Amitől a munkatársak érzik, látják, hogy fontosak, hogy emberként is törődnek velük és hogy vállalhatják bizonytalanságaikat, mert tudják, hogy támogatást fognak kapni. Ezeket egy másik irodából vagy otthonról nem olyan egyszerű megtenni, mégis létszükséglet, hogy ne maradjanak el.

Érdemes a home office-os napokat közösen, egy gyors, ki hogy van körrel indítani, mielőtt ráfordultok a napi feladatokra. Itt természetesen már a nap hátralévő részéről, feladatokról, az aznapra jutó kihívásokról is lehet beszélni.

Ugyanígy a nap zárása se maradjon el! Ez azért is fontos, hogy segítsd a munkatársaid, hogy ne folyjon teljesen össze a munka az estével, legyen valami napirend, mert ha az nincs, akkor hamar kimerül a csapat. Akár egyénileg is, vagy közösen legyen este egy gyors kicsekkolás: ki hogy van, és hogy ment aznap a munka. Ez lehet akár egy emoticonokban küldött gyors üzenet is – lényeg, hogy vezetőként lásd, hogy milyen energiaszinten, hangulatban van a csapat.

Ha ez megvan, és már nagyjából kialakult egy működőképes rendszer, akkor rátérhetünk a közös fejlődési, kapcsolódási lehetőségekre:

A szakmai fejlődés megmaradhat: webinarok, online tréningek

Köteleződjetek el naponta, kétnaponta egy óra tanulásra. Sok a feladat, turbulenciát hoz a munkába ez az időszak, de a szakmai fejlődés bizonyítottan jó hatással van a mentális egyensúlyra is. Most túldolgoznia magát a csapatnak, az olyan, mint túl gyorsan futni egy maraton elején. Hamar elfogy az energia, és a maratonista kidőlhet.

Ezekkel a tudatosan beiktatott fejlődési órákkal, az agy kikapcsolódásával ennek megakadályozásához is hozzájárulhattok.

Itt például a világ vezető egyetemeinek ingyenes online kurzusai között válogathattok. Egy-egy ilyen kurzus heti néhány óra elfoglaltságot jelent, ami éppen alkalmas mennyiség a szellemi felfrissülésre.

Vegyetek részt „közösen” webinarokon. Ezek lehetnek előre felvettek is, ilyenkor a munkatársak szabadon gazdálkodhatnak az idővel, hogy mikor hallgatják meg, de beiratkozhattok online webinarra vagy tréningre is. Keress olyan tartalmat, ami kapcsolódik jelen kihívásaitokhoz. Ez már önmagában is jó, de igazán úgy adja meg az együttes fejlődés-élményt, hogy egy megadott időpontban végigbeszélitek, és lefordítjátok a tanulságait a ti valóságotokra. Itt figyeljetek arra, hogy legyen dedikált vezetője a beszélgetésnek, aki előre felkészül kérdésekkel, témákkal, amik értéket adhatnak nektek.

Dolgozzatok fel együtt egy-egy issue-t/kihívást jelentő problémát!

A strukturálatlan online meetingek szétcsúszhatnak, és nem feltétlenül hatékonyak. Tervezzetek úgy meetinget, hogy most egy, a csapatot erősen érintő kérdést fogtok feldolgozni. Legyen egy-két témagazda, aki előre készül – ha talál anyagot, webinart, prezentációt, akkor azt dolgozza fel, a kapcsolód prezentációt vegyétek át együtt, és beszéljétek meg a lehetséges lépéseket.

Ez a forma hatékony problémamegoldás szempontjából, és megteremti a tudásmegosztás, a közösség érzését is.

Ebédeljetek együtt!

Nem csak egy asztalnál ülve lehet együtt ebédelni. Szervezhettek közös ebédet úgy, hogy mindenki otthon van, rendel a kedvenc helyéről, és ha lehetőséged van rá, felajánlhatod, hogy a cég állja a rendelések árát, „meghívod” a csapatot ebédre.

A Grow a közeljövőben rendszeresen tesz fel a honlapjára is gondolatébresztő, jó gyakorlatokat bemutató tartalmakat, akár ezekkel is kezdhetitek. 😊

 

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102