A szervezeti sikertelenség három fő oka

 1. nincs világos jövőkép és stratégia
 2. a szervezet nem tudja megvalósítani, végrehajtani a stratégiát
 3. a stratégia elhibázott

Így nem véletlen, hogy a sikeres szervezetek felső vezetése komolyan veszi, és alaposan jár el a stratégia kialakításánál. Egy jó stratégia több mint néhány jól hangzó mondat, vagy irány – a jó stratégia a szervezet DNS-éből fakad, megragadja és tartalmazza mindazt az erősséget, lehetőséget és rugalmasságot, ami a szervezetben rejlik.

Megközelítésünk szerint az üzleti vízió elérésének HOGYANJÁT határozza meg a szervezeti jövőkép és stratégia, melyet a felsővezetés alkot meg, ugyanakkor a „buy-in”, a megértés, elfogadás és elköteleződés érdekében feltétlenül javasoljuk a középvezetés bevonását is.

Miért fontos a szervezeti jövőkép?

 • Irányt adVilágossá teszi a kívánt változás általános irányát, és ezzel sok száz vagy ezer részletező döntés értelmét adja vissza egyszerűen.
 • Motivál Arra ösztönzi az embereket, hogy tevékenységüket a jó irányba fordítsák, még akkor is, ha az első lépéseket személy szerint fájdalmasan nehéz megtenniük.
 • KoordinálSegíti az emberek tevékenységének rendkívül gyors és eredményes koordinálását, még akkor is, ha több ezer emberről van szó.

A szervezeti jövőkép- és stratégia alkotás folyamata és céljai

A jövőkép vagy vízióalkotást általában megelőzi a jelen helyzet elemzése, mely az üzleti helyzet és stratégia, valamint a szervezeti jellemzők elemzését foglalja magában. Az eredmények ismeretében a felső vezetéssel dolgozunk azon, hogy kialakítsanak egy pozitív, átfogó és részletes, közösen elfogadott hosszútávú víziót, amely magába foglalja a meghonosítani kívánt szervezeti kultúrát és a vezetési stílust is. Fontos, hogy a vízió vonzó legyen a vezetőket és a munkatársakat számára, és ezáltal megváltozzon a hozzáállásuk: a „mi nem működik jól, mit nem szeretnénk” nézőpontból a „hova tartunk, mi felé megyünk” nézőpontra.

A jövőkép és stratégia alkotásnál arra törekszünk, hogy egységes álláspont alakuljon ki a vezetőkben, elköteleződjenek iránta és bizakodóvá váljanak a vízió megvalósításával kapcsolatban, és kialakuljon egy, az egész szervezetre vonatkozó akcióterv.

Fontos cél az is, hogy támogassuk a megrendelőt egy egységes, erős, szilárd és hatékony menedzsment csapat felépítésében, ahol a vezetők értik egymást és bíznak egymásban. Célunk, hogy a vezetők jobban megismerjék és megértsék egymást, és felismerjék, hogy különbözőségeik hozzátesznek az egész csapat működéséhez, tehát valójában erőforrásnak tekinthetők. Ennek érdekében közösen dolgozunk az együttműködési normákon, tisztázzuk a kölcsönös elvárásokat, szerepeket és felelősségi köröket.

A vízió megosztását és életre keltését a teljes szervezetben egy workshop sorozattal, és más módszertani elemekkel biztosítjuk.

 

 

EREDMÉNY

A GROW jövőkép és stratégia alkotó folyamatai eredményeképp olyan stratégia születik meg, amely

 • összhangban van a szervezeti jövőképpel,
 • nagy biztonsággal megvalósítható,
 • nagyobb szervezeti összhangot hoz létre, mert az fókuszáltabban, hatékonyabban használja fel az erőforrásokat,
 • elkötelezettebbé, motiváltabbá teszi a munkatársakat,
 • eredményeképpen pedig javulásnak indul a szervezeti teljesítmény és versenyképesség.
© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102