Hogyan jött létre az Employee Experience fókusza?

Konkrét ügyfeleink problémáinak sora (erőteljes fluktuáció, folyamatos toborzás- kiválasztási nyomás, alacsony jelölt szám, alacsony motiváció) vezetett ahhoz, hogy szakmai érdeklődésünk az EX, vagyis a munkavállalói élmény témája felé forduljon. Ezen ügyfélproblémák jellemzően a gazdasági fellendüléssel, technológiai fejlődéssel együtt megjelenő jelentős munkaerőpiaci átalakulás miatt jelentek meg.

A változások arra sarkaltak minket, hogy új válaszokat keressünk – hiszen egyre kevésbé elég a problémák megoldására a toborzás tudatosabb megközelítése, a belső HR folyamatok fejlesztése vagy egy jó employer branding kampány.

A munkaerőért és a tehetségekért való verseny kiéleződött, és a versenyt csak élesítette, hogy egyre transzparensebbek a munkáltatói értékajánlatok, egyre jobban lehet tudni, hogy az adott tudásáért, tapasztalatáért máshol mit kap egy munkavállaló.

Megközelítésünk

Az EX megközelítés általunk korábban más helyzetekben már alkalmazott szempontokat, eszközöket hoz be más alkalmazási területre – olyanokat, amikben nagyon pozitív eredményekkel és tapasztalatokkal rendelkezünk. A vállalatok már régóta rengeteget költenek a CX-re, vagyis az ügyfélélményre (customer experience), és ezt a megközelítést adaptáljuk az EX-ben.

Három fő tényezője:

  1. Holisztikusan nézi a munkavállalói kapcsolatot – nem csak egy-egy eseményre fókuszál: nem toborzási stratégiáról vagy javadalmazásról beszél, hanem a teljesen munkavállaló által megélt utat veszi alapul egészen onnan, hogy a munkavállaló hall rólunk, odáig, hogy hogyan hagy el minket, milyen kapcsolatban marad velünk utána
  2. Ezt az utat azonban nem a szakmai szempontok, jelenlegi pozíciók vagy kategóriák mentén elemzi és értékeli, hanem azon pontokra fókuszál, ahol interakcióba kerülhetünk a potenciális, jelenlegi vagy volt munkavállalóinkkal. Nem a saját szempontunkból, hanem az ő szempontjából értékeli a kapcsolatot.
  3. Profilokat alkalmaz, de már nem a munkáltatói érték alapján, hanem a munkavállalók jellemzői, igényei mentén. Már nem úgy gondolkodik a képzési stratégiáról, hogy az általunk azonosított a-b-c-d csoportnak mi mit ajánlanánk, hanem a csoportokat az igények, elvárások mentén alakítja ki. Már nem a fejlesztők jelentenek egy csoportot, hanem azon kollégáink akik azonos igényekkel rendelkeznek.

Az EX tanácsadási folyamat során…

végigkísérjük az ügyfeleinket, hogy felmérje és értékelje a munkavállalók csoportjait és az általuk tapasztalt munkavállalói élményt. Ez alapján lehetőség nyílik célzott beavatkozásokra az élmény javítása érdekében.

A fejlesztések a rendszerek, a folyamatok, a szervezeti kultúra és együttműködés valamint a vezetői kultúra területeit is magukban foglalhatják, melyek megvalósításában tanácsadói munkánkkal támogatjuk partnereinket.

Inspiráció

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102