A VUCA világ AVICA (azaz agilis, érték-vezérelt, inspiráló, kollaboratív, megbecsülő) vezetőket igényel!

A mai világunkat változékonyság (Volatility), kiszámíthatatlanság (Uncertainty), valamint számos különböző és látszólag nem összefüggő tényező összetettsége (Complexity) jellemzi. Ez minden emberből más-más reakciókat vált ki, és ilyen módon többértelmű vezetői döntésekhez vezethet (Ambiguity). A fenti szavak angol megfelelőinek kezdőbetűi adják ki a VUCA mozaikszót.

A VUCA világban sikeres vezető jellemzői az agilis (Agile), az értékvezérelt (Value-oriented), az inspiráló (Inspiring), a kollaboráló (Collaborative), és a megbecsülő (Appreciative). Ezen tulajdonságok angol megfelelőinek kezdőbetűi pedig kiadják az AVICA mozaikszót.

A képzés tréneréről

Két kontinens (Ázsia, Európa) három országában (India, Németország, Magyarország), negyed évszázadnyi versenyszférás alkalmazotti és felső vezetői tapasztalat után – amely során a Siemensnél és T-Systemsnél voltam közép- és felsővezető és kétszer elnyertem a T-Systemsnél az Év Vezetője díjat – úgy döntöttem, hogy váltok.

2017 óta a másik oldalról fejlesztem a vállalatokat: coachként, felső vezetői tanácsadóként és inspirációs előadóként és a cégcsoport CEO-jaként a GROW Csoportnál tevékenykedem. Több mint 25 éves vezetői tapasztalat során sok változást átéltem és sok kihívást kezeltem, mint vezető, és többször bebizonyosodott, hogy a szervezetben zajló változások sikerességét a vállalat agilitása határozza meg. 2021 -ben megjelent könyvem születését ezek a tapasztalataim is ihlették.

 

Miért gondoljuk, hogy az AVICA szemlélet ad válasz a VUCA világ kihívásaira?

A mozaikszavak könnyen megjegyezhetők, és sallangok nélküli éleslátásra késztetnek bennünket, így megalkottuk az AVICA mozaikszót, ami összefoglalja a mai vezetők hatékony és eredményes működéséhez társított legfontosabb jellemzőket:

 • Agile (agilis): képesség a megfigyelésre, elemzésre és a következtetések levonására, mégpedig rendkívül gyors tempóban. A VUCA világában aligha lehet túlhangsúlyozni, mennyire fontos az alapos megfigyelésen és gyors elemzésen alapuló tempós döntéshozatal.
 • Value-Oriented (értékvezérelt): A kifejezés kettős jelentésű. Az egyik a vezető értékteremtésre irányuló fókusza, míg a másik egy mélyről fakadó elköteleződés bizonyos alapértékek iránt. Minden vezetőnek csupán egy egyszerű kérdést kell feltennie, mielőtt cselekszik: milyen értéket nyújt vagy teremt, és összhangban van-e az én alapértékeimmel a döntésem?
 • Inspiring (inspiráló): A bizonytalan időkben az emberek azokra a vezetőkre néznek fel, akik inspirálnak. A VUCA-világ háborgó vizében erkölcsi iránytűként is szolgál a vezető által felvázolt inspiráló vízió.
 • Collaborative (kollaboratív): Az kollaboratív vezetők együttműködnek társaikkal és csapatukkal annak érdekében, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek ötvöznek minden olyan tudást, tapasztalatot és erőforrást, ami valamilyen formában hozzájárulhat a közös ügy sikeréhez.
 • Appreciative (megbecsülő): A mai vezetők egyik legnagyobb kihívása, hogy a változó üzleti környezet ellenére is rugalmas és elkötelezett munkatársakat találjanak, majd meg is tudják tartani őket. A vezető megbecsülő hozzáállása, és pozitív visszajelzései a csapat irányában, mint a „köszönöm” vagy a „szép munka”, hosszú távon biztosítja elköteleződésüket a csapathoz és a közös célhoz.

A VUCA világban az AVICA vezetés lényege: amikor a világ változékonyságára kell válaszolni, a gyors stratégiai irányváltás képessége, azaz az agilitás fog segíteni. A bizonytalanságban a vezetői értékek szolgálnak horgonyként a stabilitás elérésében, és egy tiszta és inspiráló vízió adja az iránytűt. Az összetettség megértéséhez a kollaborációval kiaknázható tudásra és tapasztalatra van szükség. A többértelműség ugyanakkor megkérdőjelezheti a kiválasztott irányt és megrengetheti az emberek önmagukba vetett hitét. Ennek leküzdésére egy vágyott jövőkép és a megbecsülés adta magabiztosság a megfelelő eszköz. Ezért ajánlok a VUCA világ kihívásaihoz egy újszerű vezetői megközelítést: az AVICA-t.

Kiknek ajánljuk az agilis szemléletű vezetés programot?

 • Olyan közép és felső vezetőknek, akik csapatokat vagy kis-közép méretű vállalatot irányítanak, és szeretnének hatékonyabban reagálni az állandó változásra és ehhez egy konkrét eszköztárat kapni
 • Olyan vezetőket, akik cégükön belül szervezeti vagy kulturális transzformáció kialakításában fontos szerepet töltenek be
 • Akik a mai világ kihívásaira agilisabb irányváltással akarnak reagálni
 • Agilis működésre átállt szervezetek vezetőinek, akik szeretnének kompetensen és hitelesen vezetni az új felállásban

A programra olyan vezetőket várunk, akiknek fontos, hogy hiteles és önazonos vezetőkké váljanak és céljuk, hogy olyan csapatot építsenek fel maguk köré, ami a hosszú távú üzleti siker biztosítéka lehet.

A program felépítése, témái:

Az AVICA program inspirációk sorozata, mely célja a vezetői gondolkodásmód formálása, miközben betekintést nyújt a VUCA világ vezetői számára szükséges készségekbe és eszköztárba.

A vezetésfejlesztési program során a résztvevők

 • megértik a VUCA globális és üzleti kontextusát
 • valós üzleti példákkal kontextusban tudják helyezni az agilitás koncepcióját és elsajátítják az agilis vezetés gyakorlatait és eszközeit
 • önreflexió mentén megnevezik saját vezetői értékeiket és megismerik az érték-alapú vezetés fogalmát és közelebb kerülnek az értékek és a célok harmonizálásának eszközeihez
 • megértik az inspiráció és az inspiráltság jelentőségét. Képesek lesznek arra, hogy egy inspiráló víziót tudjanak definiálni és példakép viselkedésükkel ösztönözzék csapatukat
 • gyakorlatok és valós életből vett példák segítségével megélik a kollaboráció erejét a siló gondolkodással szemben. Megismerik a GROW KEK Modelt – mely a csapaton és a szervezeten belüli együttműködés további erősítéséhez biztosít keretet
 • megismerik a megbecsülő vezetés és motiválás elméleti hátterét az „5 I” stratágia mentén, illetve saját élményén keresztül gyakorlatot szereznek a megbecsülő kommunikációban

AVICA a Forbes online-on

A VUCA-világnak AVICA-vezetőkre van szüksége


AVICA a Nyitókör podcastben

 

Részletek

A képzés nyelve: magyar

Tréner

Sanjay Gupta, GROW Csoport Vezérigazgató, CxO Tanácsadó, Inspirációs előadó

A képzés helyszíne

GROW tréningterem

A tréning időpontja

A program 5 tréningnapot tartalmaz.
Várható kezdés: 2023. első félév-pontos időpontok hamarosan

A képzés részvételi díja

410.000.-Ft+Áfa/fő

Early bird kedvezményes ár 2022. dec 10-ig történő jelentkezés esetén: 370.000.- Ft+ÁFA/fő

Ha bármilyen kérdése van tréningünkkel kapcsolatban, vagy szeretne jelentkezni, az alábbi elérhetőségeken keressen minket:

Sándor Orsolya
Tel.: +36 20 2070-425
e-mail: sandor.orsolya@grow-group.com

Jelentkezés

  © 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E-000773/2014 | B/2020/000102