Stress Down Friday 04: Elismerés

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem „gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


Lélekölő munka. Ugye ismerjük ezt a jelenséget? A kiégés is ez, amikor belül „meghal” valami, lelkesedésünk, energiánk alábhagy, és már nem tudunk szívvel-lélekkel benne lenni a saját életünkben és munkánkban.

Az a helyzet, hogy a munkánk során is kell táplálék a lelkünknek. Enélkül, még ha nem is különösebben nagy a nyomás, mégis stresszesek leszünk, énképünk sérül, önértékelésünk csökken, nem érezzük magunkat kompetensnek. Sok forrásból nyer energiát a lelkünk, most beszéljünk az egyik legelemibb dologról, az elismerésről. Ezt vagyunk a leginkább hajlamosak elfelejteni, az erőfeszítést, a jó megoldásokat természetesnek vesszük. Nálunk, Magyarországon sokan annyira a csecsemőkoruktól ebben élnek, hogy elfogadniuk is nehéz az elismerést, hamis hízelgésnek, lényegtelen frázisnak tekintik.

Pedig nincs fontosabb egy munkahelyen annál, mint hogy érzékeljük, mások szemében értékes és fontos, amit csinálunk.

Az elismerés nem csak annak jó, aki kapja, de annak is az egyik legnagyobb energiaforrás, aki adja. Ha képesek vagyunk hálát érezni társaink iránt, akkor jelentősen nő az életünkkel való elégedettségünk – ezt kutatások igazolják.

Kezdjük el hát gyakorolni az elismerést és hálát a saját és a munkatársaink kiégésének megelőzése érdekében is. Függetlenül attól, hogy milyen pozícióban vagy (tehát nem kell ehhez vezetőnek lenned), gondold végig, hogy melyik munkatársadnak miért lehetsz hálás.

Tervezd be, hogy minden nap egy valakinek elmondod. Ilyenekre gondolunk: „Nagyon hasznos volt tegnap, amikor felvetetted, hogy mi lenne, ha másképp csinálnánk. Erre magamtól nem gondoltam, és továbbvíve az ötletedet, sikerült egy sokkal jobb megoldást kitalálnom. Szeretem, hogy beszélgetéseink közben gyakran hozol egészen újszerű, eredeti szempontokat.”
Lehet, hogy eleinte erőltetettnek tűnik, hogy „minden napra egy ember”, de az elismerés adása is egy szokás, a szokások kialakításához pedig idő, és rendszeresség kell. Figyeld magad és a másikat közben! Milyen érzés neked, és mit látsz rajta, hogyan esik neki, hogyan reagál? Ez egy olyan eszköz, ami teljesen „ingyen” van, és mégis kiemelkedő hatása lehet a hangulat javításában.

Szívesen látjuk, ha megosztjátok tapasztalataitokat!

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102