Stress Down Friday 03: Azok a csodálatos meetingek

Jó gyakorlatok nem csak vezetőknek!

Saját bőrünkön érezzük, ügyfeleinktől halljuk, és kutatási adatok támasztják alá, hogy 2022 legnagyobb kihívása a kiégés elkerülése lesz. Stress-down Friday sorozatunk olyan, akár általunk is alkalmazott jó gyakorlatokat osztunk meg, melyek segíthetnek csökkenteni a kiégés kockázatát és kialakítani a fenntartható működés kultúráját a munkahelyeken. A kiégés nem „gyógyítható” egy-egy új szokással, vagy egy kis pihenéssel. Alapvető, meghatározó változásokra lehet szükség. Bátorítunk mindenkit, hogy próbálja ki az ötletekből azt, ami tetszik neki!


Ezúttal elővesszük a munkahelyi működés legneuralgikusabb pontját: a meetingeket.

Nem véletlen, hogy szinte minden, a munkahelyi stressz csökkentését célzó kezdeményezés, hozzányúl a céges meeting-gyakorlathoz. A stresszt nem feltétlenül maguk a meetingek okozzák, sokkal inkább a mennyiségükkel van baj. A hibrid működésben is fontosak a meetingek, beszéljünk egymással, lássuk, hol tartunk, találjuk ki közösen az irányokat, legyen meg minden szükséges információ egy-egy döntéshez. Azonban, talán a fizikai távolságot ellensúlyozandó, annyira elharapózott a meetingelés, hogy sokan arról panaszkodnak, hogy a munkaidejük egésze meetingeken telik, és nincs idő a valóságos munkára. Ez nagy mértékben növeli az érzékelt nyomást a munkából fakadó stresszt.

Az is teljesen általános megélés, hogy a munkavállaló olyan meetingen ül, amihez nem igazán van köze, nem érinti őt. Ez is, és az esetleges hatékonyságot nélkülöző, parttalan megbeszélés önmagában is frusztrációt okoz.

Egy felmérés szerint 2020 óta a metingeken töltött idő 13%-kal nőtt. Pedig már előtte is sok volt. Mit érdemes első körben átgondolni, hogy ezen változtassunk?

Nézd át a jövő heti naptárad, és mindegyikkel kapcsolatban válaszold meg magadnak a következő kérdéseket.

  1. Szükséges ez a meeting? Arról szól, hogy építse a csapatkohéziót, vagy olyan döntés meghozatala történik majd rajta, amelyhez a téma alapos átbeszélése szükséges?
  2. Ha tényleg szükséges, akkor gondold át: mindenképp videós találkozónak kell lennie? (Ez ugyanis jóval fárasztóbb, mint egy személyes találkozó vagy egy hanghívás.) Lehetséges, hogy csak telefonon beszéltek, és közben mindenki jár egyet?
  3. Nem hosszabb, mint amire feltétlenül szükséges van? (Ha 30 percnél hosszabb, akkor gondolkodj el, hogyan lehetne lerövidíteni)
  4. Minden meghívottnak ott kell lennie?

Ezeket a kérdéseket érdemes lehet megmutatnod kollégáidnak, vezetőidnek, hogy közösen gondolkodjatok róla. Gyors segítségként pedig kipróbálhatják ezt az egyszerű trükköt: az egyórásra tervezett meetingeket írjátok át 45 percesre, hogy legyen egy szusszanásnyi időtök két meeting között.

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102