„Kiálltuk a próbát”

Interjú Lőrincz Orsolyával (tanácsadás üzletág vezető) és Máté Beátával (learning üzletág vezető)

Z.E.: Itt az év vége. Hogy vagytok most?

L.O.: Valahogy így: „húúú”! Egyrészt „hú, de fáradtan”; ahogy mindenki, én is elfáradok az online működésben, és nagyon hiányzik az energia, amit a személyes jelenléteken keresztül kapok. Közben aggódom a csapatért, mert minket is utolért a vírus. 

Másrészt ez a „húúú” bíztatóan is cseng. Egyik versenytásunktól hallottam egy olyan mondatot, hogy „a szervezetfejlesztés halott, áldozatául esett a covidnak, csak a képzések mennek”. Én nem ezt tapasztalom. Nekünk az őszi időszakban indult szervezetfejlesztési projektünk, változások támogatásában is fogunk dolgozni, van talent management munkánk, és épp a héten adtunk be kultúrafejlesztési ajánlatot is. Bizakodom a helyzetet illetően, és tényleg, még így az őszi időszakban is minden héten tanulunk valami újat. Olyan dolgokba fogunk bele, amit korábban nem csináltunk, legyen akár ez egy új platform kipróbálása, online AC, online csapatépítés vagy 120 fős change network fórum. 

M.B.: Hogy vagyok? Kimerülten, elégedetten, büszkén, optimistán. 2020 sosem látott kihívásokat hozott a csapat számára. Próbára tette a kreativitásunkat és mi kiálltuk a próbát. Néhány nap alatt álltunk át az online tartásra, és néhány héten belül egy teljesen új, a pandémia kihívásaira szabott képzési portfólióval jelentkeztünk. Teszteltük a platformokat, segítettük egymást a legjobb és legrosszabb tapasztalatainkkal, támogatásunkkal, empátiánkkal, ötleteinkkel. CSAPATMUNKA volt, csupa nagybetűvel. Az ügyfeleink kitartottak mellettünk, és mi támogattuk őket újragondolt keretrendszerekben, megújult módszertanokkal és helyzetre-szabott tartalmakkal.

Z.E.: Orsi, még bőven a pandémia előtt, te már workshopokat tartottál az új, VUCA-WAZE típusú változáskezelésről. Számítottál ilyen hirtelen jövő, mindenkit érintő eseményre? 

Amikor március 16-án (a születésnapomon) bezárkóztunk, azt mondtam, hogy „Na, akkor most mindenkinek üdv a VUCA világban!”. Jó néhány ügyfelünk (tech/IT, illetve energia szektor) már évek óta ebben élt, de a lezárással minden egyes emberhez – a kisgyerektől a nagymamáig – megérkezett a VUCA világ.

Nem igazán kellett többé magyarázni, hogy mit jelent a változékony, gyorsan alakuló, kiszámíthatatlan és komplex; mindenki a saját bőrén tapasztalta.

Ha egy szóval kellene jellemeznem az idei évet, az a bizonytalanság. Az egész vírushelyzet sajnos remek példákat szolgáltatott nekem a VUCA-WAZE képzésekhez: gondoljunk csak arra, hogy milyen lassan alakult ki konszenzus a maszkhasználatot illetően, és kezdetben mindent és annak az ellenkezőjét is olvashattunk róla. 

A kérdésedre válaszolva: számítottam is, meg nem is. Mert éreztük, hogy jönni fog valami, ami korrekciót fog jelenteni ebben a nagy felfelé ívelésben. Üzletileg, piacilag. Sokat beszélgettünk erről a GROW menedzsmentjében. De néztük a számainkat, a szerződésállományunkat, ment a sales és nem láttunk semmi erre utaló jelet. Onnan jött a csapás, ahonnan egyáltalán nem számítottunk rá. 

Z.E.: Meséljetek egy kicsit arról, hogyan kapcsolt át a GROW idén márciusban, és hogyan érintette az üzletágakat az az a sok változás, amit 2020 hozott!

L.O.: Gyorsan kapcsoltunk; március 16-án Patika (Pataki Katalin – a szerk.) már online tartott reziliencia tréninget. Pénteken még Zoom előfizetésünk sem volt. El lehet képzelni azt a hétvégéjét; utána ezt csináltuk még jó hosszan. Elképesztő a csapatunk, nagy büszkeség, hogy mi mind együtt maradtunk. 

A menedzsment újratervezett, és igyekezett megteremteni a kereteket, feltételeket. Sokat kommunikáltunk egymás között és a csapattal, illetve kisebb teamekben is. Érzékenyek voltunk arra, hogy kit hogyan érint ez a helyzet. A csapattagok pedig gőzerővel új termékeket fejlesztettek, és csiszolták az online programtartási készségeket, módszereket. 

M.B.: Üzletági szempontból azt kell mondjam, hogy tavasz végére, nyár elejére a sokk és teljes leállás után a tréningek világa tért vissza, míg őszre a szervezetfejlesztési vonal is. Az élet nem állhatott meg az ügyfeleinknél sem; szerencsére inkább csak a platform változott.

A célok, kezdeményezések ugyanazok maradtak, a folyamatok elindultak és partnereink számítanak ránk ezekben. 

Z.E.: Hogyan tartottátok egyben a csapatot?

L.O.: A legelső board meetingen kimondtuk, hogy elsődleges célunk az, hogy mindenkit stabilizáljunk és a fedélzeten tartsunk. Ennek volt egy anyagi és egy érzelmi oldala: anyagi oldalon átvariáltuk a budget sorainkat, és így tudtuk biztosítani, hogy a járvány miatt elindult belső fejlesztő munkákat tudjuk finanszírozni. Támogatást biztosítottunk azok számára, akik ezt igényelték. Csapat szintjén igyekeztünk figyelembe venni, hogy mindenkit nagyon más helyzetbe hozott a vírus. Kiemelném az anyukákat, akiknek tényleg sok és nagyon különböző frontokon kellett helyt állniuk. Mondok egy apró példát az érzékenységünkre: ovis gyermek anyukájával nem tettünk be meetinget az altatási időre. 

A tanácsadói csapattal kezdetben heti 2 x 1,5 órában jöttünk össze, a learning csapat meg heti 2 órában. Találkoztunk online, mert igényünk volt egymásra, a ventillációra és a közös kiútkeresésre. Ezt „normális” időben ritkábban szoktuk.

Egy tavaszi online meeting pillanatképe

Z.E.: A csapat hogyan reagált?

M.B.: Nálunk a foglalkozásunkból adódóan is mindenkinek nagyon fontos a személyes fejlődés. Hihetetlenül pörgetett mindenkit, hogy mennyit tanulhatunk, fejlődhetünk, mi mindent kipróbálhatunk. Például. ekkor streameltünk életünkben először. A Forbes-szal csináltunk egy Újratervező füzetet, előadtunk a „Legyél jobb nap”-on, részt vettünk élő, online kerekasztalbeszélgetésen a Covid megküzdési stratégiáinkról. A Raabe kiadóval az iskolaigazgatóknak írtunk Változásmenedzsment kézikönyvet. Tavasszal ingyenes coaching lehetőséggel támogattuk a pedagógusokat.

Egymást pedig azzal is segítettük, hogy a kollégák tartottak „Mindfulness reggelt”, „Jóga reggelt” és pénteki online „Teakonyhát”.

Z.E.: Milyen újdonságokat fedezhetünk fel a GROW szolgáltatásai között?

M.B.: Van egy egész Covid helyzetből létrejött portfoliónk. Virtuális vezetésre, team működésre, személyes hatékonyságra, és a helyzet megélésére és kezelésére szolgáló programok. Online tréner képzési programot hirdettünk a hagyományos trénerképzőnk mellett.

L.O.: Azt tudom mondani, hogy ma már mindent meg tudunk csinálni online, amit korábban csak személyesen tartottunk. Ügyfeleink igényeire figyelve és félmondatokat elcsípve fejlesztünk újabb programokat, vagy helyezzük át meglévő programjainkat az online térbe.

Sorra dőlnek meg a tabuk vagy a paradigmák.

Amire például most felhívnám a figyelmet, így év vége közeledtével, az az online csapatépítés: a karácsonyi party online összejövetel formájában és az évindító kick-off. Nem kell ezekről lemondani. Attól, mert kicsit más és másként kell megfogni az online térben, még nagyon értékes és feltöltő alkalmak tudnak lenni!

A másik, amit világgá kürtölnék, mert épp nagyon friss, hogy remek online AC-kat tudunk tartani. Ennek sokkal bonyolultabb a technikája, logisztikája, mint egy online tréningnek, de mindenki azt jelzi vissza, hogy remek volt, szuperül hozta, amit kellett, és nagyon élvezték. 

Z.E.: Hogyan tudtok tervezni most, van-e valamilyen elvárásotok, álmotok 2021-re?

M.B.: Megtapasztalva, rácsodálkozva, hogy mit tud a csapatunk, én nagyon optimista vagyok.

Egy sok helyütt prognosztizált válság átrendezheti ugyan a fejlesztéseink fókuszát, de a tudatosan vezetett szervezetek a nehéz időszakokban még inkább a humán értékekre koncentrálnak és igénybe veszik a szolgáltatásainkat.

Ezt tapasztaltuk 2009-ben is, amikor a vezetés- és sales fejlesztésekre a korábbiaknál is intenzívebb volt a kereslet. Emellett egy újdonsággal rukkolunk elő: év végére készültünk el saját fejlesztésű digitális platformunk, a Thod fejlesztésévél, tesztelésével. 2021-ben szándékaink szerint a megszokott, tradicionális 1-2 napos tréningjeiket egyre inkább Thod-dal támogatott, játékosított tanulási folyamatok váltják fel.

L.O.: Én nem adom fel a terveket, csak ha nem tudnak épp összejönni, akkor jól vagyok azzal is, és tudok neki drukkolni, várni a lehetőséget. 

2021 remélem a „kárpótlás” éve lesz 😊. Sok személyes találkozással és kapcsolódással, az élőben megtapasztalás örömével és energiájával. Bár a Q1-et még nagyon nem e szerint tervezzük. 

Szakmai oldalon pedig változásmenedzsment terén mi mindig folyamatban vagyunk. Most épp azon dolgozunk Eszes Lászlóval, hogy az általa fémjelzett CAFe = Change Agility Framework szemléleti és módszertani keretrendszer stratégiai partnerei legyünk, és ennek mentén izgalmas, új programokat (például Change practitioner képzés) valósítsunk meg jövőre. 

 

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102