Játékos megoldások a hibrid humán- és szervezetfejlesztési szolgáltatásokban

Esettanulmány összefoglaló

Az innovatív digitális technológiák a Covid-19 után is velünk maradtak, ám nem tudták teljesen kiváltani az élő tanulást. Bizonyos előrejelzések szerint éppen az online és offline folyamatokat vegyítő hibrid tanulási formák fogják dominálni a közeljövőt. A mára ernyőkifejezéssé vált vegyes tanulás (blended learning) a tanulási célok elérésének ilyen módú optimalizálását hangsúlyozza.

A témát eddig elsősorban felsőoktatási kontextusban dolgozták fel, ugyanakkor adja magát, hogy a munkahelyi tanulási szintérhez kapcsolódóan is kutatva legyen. A tanulás optimalizálásához hatékony és eredményes módszerek szükségesek. Ezzel kapcsolatban a játékalapú dizájn területei mára vitatott megítélésű, de gazdag instrukciós eszköztárat tudhatnak magukénak.

A GROW által fejlesztett vegyes tanulási platform, a thod feltáró esettanulmányán keresztül mutatja be Hartyándi Mátyás, hogyan épülnek be a fejlesztési folyamatokba a klasszikus gamifikáció és az azon túlmutató játékos megoldások, és milyen, a hibrid munkahelyi tanulást támogató (vagy éppen akadályozó) szerepet szántak ezeknek.

A vizsgált dokumentumokból és interjúkból nem­csak az derült ki, hogy a gamifikált és játékos megoldások a dizájn szerves és kritikusan fontos részét képezik, így a szakirodalom alapján várhatóan hathatósan támogathatják a tanulási célok mélyebb beépülését (Deterding, 2014; Lie­beroth, 2015), de az is kirajzolódott, hogy a tervezőknek miként sikerült mind a vegyes tanulás, mind az alkalma­zott játékdizájn kutatási eredményeivel egybevágó model­leket és koncepciókat találniuk tapasztalati úton.

Mátyás a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Doktori Iskolában végzett PhD kutatása alatt elkészült tanulmánya, teljes terjedelmében, itt olvasható:

JÁTÉKOS MEGOLDÁSOK A HIBRID HUMÁN- ÉS SZERVEZETFEJLESZTÉSI SZOLGÁLTATÁSOKBAN – FELTÁRÓ ESETTANULMÁNY EGY MAGYAR VEGYES TANULÁSI PLATFORMRÓL

© 2018 copyright GROW Group | A Grow Education Kft. engedélyezett felnőttképzési intézmény, nyilvántartásba vételi száma: E/2023/00003 | B/2020/000102