GROW BlogFeliratkozás

Hogyan mérhető a tréninghatékonyság?

A tréninghatékonyság mérése érthető módon fontos a képzéseket megrendelő vállalatok számára, hiszen látniuk kell, eléri-e a célt a fejlesztés, és ha igen, milyen mértékben? A mérés ugyanakkor a képzéseket szervező, lebonyolító cégek esetében a saját „portékájukkal” kapcsolatos minőségbiztosítás egyik alapja.

A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutatóközpont-ja és a Grow Szervezetfejlesztési Tanácsadó Zrt. – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Humán Szakemberek Országos Szövetsége (HSZOSZ) szakmai támogatásával – 2016-ban, nagymintás kérdőíves kutatás keretein belül vizsgálta, hogyan mérik a hazai vállalatok a képzések és tréningek hatékonyságát. A kutatási eredmények 450 szervezet által megválaszolt kérdőívek alapján születtek.

A kutatás eredménye szerint a vállalatok mint-egy fele használ valamilyen mérést a náluk lebonyolított tréningekkel kapcsolatban – a magánszektor esetében ez az arány valamivel magasabb, mint a közszférában. A számok azt is mutatják, hogy a válaszadó szervezetek közel fele semmilyen módon nem értékeli képzéseinek hatását, eredményességét, azokkal kapcsolatban nem kap/kér szervezett értékelést, visszajelzést.

hogyan-merheto-a-trening-hatekonysag

A képzések hatékonyságát értékelő szervezetek legnagyobb arányban a képzés utáni közvetlen reakcióértékelést, elégedettségmérést, valamint a közvetlenül a vezetőtől, illetve a munkavállalóktól kapott informális visszajelzéseket alkalmazzák. A válaszadó szervezetek a legkevésbé a képzésekbe történő befektetések megtérülését követik, ahogyan az online same-time applikációk használatát sem alkalmazzák. Megközelítésünkben a tréningek után használt online applikáció nemcsak az utánkövetés, de az értékelés, a tudásbeépülés, valamint az attitűd és a magatartás változásának is hatékony eszköze lehet.

SZERZŐ: NIKITSCHER PÉTER, GROW Csoport, tréner