GROW BlogFeliratkozás

Hatást gyakorlunk?

Napjában vajon hány olyan helyzetben találjuk magunkat, ahol hatni szeretnénk másokra? És hány olyanban, amelyben ránk hatnak? Mások meggyőzése és megnyerése lelkes együttműködésre kulcsfontosságú képesség – legyünk akár vállalati vezetők, értékesítők, projektvezetők vagy egyszerűen csak nyaralást szervező házasemberek, akiknek fontos, hogy a kérésükre partnereik IGENT mondjanak.

A Hatásgyakorlás c. tréning résztvevőjeként – egy könyv elolvasásához képest – egészen más megtapasztalni, hogy miként hatunk mi másokra és mások ránk.  Még nehezebb talán tudatosan figyelni, hogy melyik helyzetben milyen módon lenne a legcélszerűbb másokra hatnunk? A kapcsolódást kellene erősíteni, esetleg a másik fél bizonytalanságát ’megnyugtatni’ vagy motiválni a velünk szemben ülőt?

Akármilyen fura is, a rengeteg típusú élethelyzet csupán hat (6) féle hatásgyakorló elvre szűkíthető le – kivétel nélkül.  A kölcsönösség, a szimpátia/vonzalom, a társadalmi bizonyosság, a tekintély, a következetesség és a hiány elvére.  Miért engedünk be sokkal könnyebben egy másik autóstársunkat magunk elé ha a márkája azonos a mi autónkéval?  Másik autós példa: miért hat sokkal jobban az autósokra, ha egy építkezésen nem azt írják ki, hogy ’lassíts, építési terület!’, hanem azt, hogy ’Az én apukám is itt dolgozik, vigyázz rá!’ ? Miért fontos és hogyan tudom magamat szimpatikusnak feltüntetni, hogy másokra nagyobb hatással lehessek?

A tréning eredményeként kaptam egy személyes akciótervet is, amiben saját (következő) céljaim eléréséhez vannak ’mankó’ kérdések.  Este elgondolkodtam, hogy hogyan tudok segíteni (majd) a holnapi találkán a velem szemben ülőnek, és valóban tudom-e, mi az, amit értékel?  Hogy amit adok, az valóban jelentőségteljes, személyre szabott és váratlan az ügyfelem számára? (Ügyfelem pedig tetszés szerint lehet a munkámban a főnököm vagy egy valódi ügyfél is).  Hogy van-e elérhető információm másoktól, hasonló körülményekkel, mely segíti az ügyfelemet abban, hogy jobb döntést tudjon hozni?

Elgondolkodtatott és rövid időn belül kivitelezhető viselkedésváltozást fog eredményezni, úgy érzem.  Látszólag egyszerű elvek és kérdések, és mégsem tesszük fel őket magunknak.  De vajon minden hatásgyakorlás manipuláció? Vagy egyik sem az?