Advanced Business and Life Coach Training – ICF

A képzési programról

Nemzetközi szakmai irányelvekkel összhangban!

A GROW Csoport Coaching tréningjét az ICF – International Coach Federation – alapelveire, kompetenciarendszerére támaszkodva hoztuk létre. A program célja, hogy olyan szintre hozza a résztvevők képességeit, önismeretét és integritását, hogy önálló coaching gyakorlatot tudjanak folytatni a piacon.

Tudj meg többet az International Coach Federation-ról: http://www.coachfederation.org/

Miért integratív a coach képzés?

A képzés során nem csak egy kiválasztott coaching megközelítés elemeit fogjátok megismerni. Arra törekszünk, hogy több iskolából, több megközelítésből mutassunk be számotokra alapvető, hasznos gyakorlatokat. Ezekből az elemekből építhetitek fel saját coaching megközelítéseteket, saját coaching gyakorlatotokat. A képzés során ebben a saját építkezésben, a különböző modellek és megközelítések integrálásában fogunk benneteket támogatni.

Kinek szól?

Bárkinek, aki coach szeretne lenni. A képzés szakmailag a PCC szintre készít fel.

Fókuszban a kompetenciák!

A képzés során coaching kompetenciáid fejlesztése áll a fókuszban. A különböző megközelítéseken át pontosan arra szeretnénk lehetőséget adni, hogy megtaláld azokat az eszközöket amelyek számodra lesznek testhezállóak az egyes kompetenciák megtapasztalásában, megjelenítésében.

A program során egy haladó kompetencia szint elérését célozzuk meg, ami megfelel az ICF ún „PCC” – Professional Credentialed Coach – kritériumrendszerének. Az egyes coaching kompetencia szintek részletes összehasonlítását a következő linken találhatod meg:

https://www.coachfederation.hu/icf-kompetenciak-osszehasonlito-tablazata

Coaching szemlélettel dolgozunk

Célunk olyan tanulási környezetet teremteni számodra, mely lehetővé teszi, hogy a saját tempódban FEJLŐDJ – olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudsz. Úgy gondoljuk, hogy ehhez Tőled egy dologra van szükségünk: Együttműködésre! Ez a program egy utazás, ahol együtt haladunk az úton. Ahhoz, hogy ezt az utat olyan hasznossá és kényelmessé tegyük, amennyire csak lehet, bátorítunk, hogy oszd meg visszajelzéseidet, kérdezz, mondj véleményt vagy dicsérj, amikor szükségesnek érzed.

A képzés felépítése

1. tréning-alkalom: alapvető coaching kompetenciák (3 nap)

A tréning alkalom célja, hogy átadja a coaching alkalmazásának alapvető ismeretanyagát, ill. megismertesse azokat a kereteket, szakmai tudnivalókat amelyek segítenek a pozícionálni a jó coaching gyakorlatot. Az alkalom során kompetenciákra és készségekre fókuszálunk, megemlítve a Rogers féle humanisztikus pszichológia irányzatait ill. a növekedési attitűd (growth mindset) kérdéskörét is. Olyan szintű alapvető gyakorlati ismeretek átadását célozzuk meg, amelyekkel már azonnal elkezdhetsz gyakorló coaching üléseket vezetni.

2. tréning-alkalom: Megoldásközpontú coaching (3 nap)

A tréningalkalom célja, hogy bemutassa az erősségekre, pozitív pszichológiai háttérre építő megoldásközpontú coaching megközelítést. Az első alkalommal megismert alapvetően problémaközpontú GROW-modellel szemben, a megoldásközpontú munka során célokról, erőforrásokról, lehetőségekről beszélünk, elengedve a problémacentrikus megközelítést. A program során alapvető betekintést nyújtunk az NLP (Neurolingvisztikus programozás) egyes technikáiba is. A problémaközpontú és a lehetőségközpontú munka integrálásának szabadságát szeretnénk nyújtani a számotokra.

3.  tréning-alkalom: Gestalt coaching (3 nap)

A tréning alkalom célja, hogy elmélyítse a coach jelenlét készségeit és biztosítsa azt a tudást amellyel egy újabb aspektusból tudod megközelíteni a coaching helyzeteket. A problémaközpontú modellek elemzési fókusza és a megoldásközpontú megközelítés tervezési fókusza mellett a Gestalt coaching a jelenben történő coaching munkára – az értelmezés- és a jelentésadás-nélküliségre, a valódi jelenlétre koncentrál. A program célja, hogy coachként otthonosan mozogj a különböző eljárásokban és megerősítsd bizalmi jelenléted.

4.tréning-alkalom: Tranzakció analízis (3 nap)

A tréning alkalom célja kettős. Egyrészt arra fókuszálunk, hogy a Tranzakció analízis (TA) pszichológiai iskolája mentén betekintést nyújtsunk számotokra az emberi működés egy lehetséges modelljébe. A TA fogalmai abban segíthetnek, hogy megértsd az ügyfeleid által tapasztalt elakadások, kihívások személyes – pszichológiai – hátterét, és képes legyél ezekkel kapcsolatban feltételezéseket, hipotéziseket megfogalmazni. Az első két napban, a TA-s modellek, gondolatok mentén ennek a hipotetikus gondolkodásnak, az ügyfél modellek alkalmazására való tanításának a technikáival fogunk foglalkozni. Kiemelt figyelmet fordítva újra az etikus alkalmazás kereteinek, ill. a terápia-coaching határvonal kezelésének. A program utolsó napján, összegzést tartunk a kurzus alatt tanultakat az ICF kompetenciák tekintetében.

 (Virtuális) Csoportos alkalmak

A virtuális alkalmak során egy online platformon – video hívás – formájában találkozik a csoport. Kétféle témában, kétféle fókusszal találkozunk a program során. Az úgynevezett esetfeldolgozó hívásokon, az egyes tréningalkalmakhoz kapcsolódó coaching tapasztalataitokat, technikai kérdéseiteket helyezzük fókuszba. A coaching kompetenciákról beszélgetünk a ti konkrét eseteitek fényében. A virtuális alkalmakat kifejezetten mentoring céllal is tartjuk. Ennek célja az, hogy az egyéni haladás, önismereti munka során felmerült kérdésekben, dilemmákban támogatást kaphassatok.

 Egyéni gyakorló coaching alkalmak és megfigyelt coaching alkalmak

A képzés során kötelező 36 órányi egyéni coaching munkát kell teljesítened. Ezen kívül 6 megfigyelt coaching alkalmon is szükséges részt venned. A munka tartalmi lényegéről – a coaching mibenlétéről – a program során fogunk beszélni.

 Egyéni mentoring alkalmak

A képzés 3 alkalomnyi – 3 órányi – egyéni mentoringot tartalmaz. Ezen alkalmak során személyes dilemmáiddal, önismereteddel valamint az általad megfogalmazott témákkal dolgozhatsz.

Vizsga

A vizsga során a legjobb formádban szeretnénk látni! A folyamat célja nem az, hogy megtaláljuk a hibáidat, hanem, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy rendelkezel mindazon képességekkel és kompetenciákkal, melyek ahhoz szükségesek, hogy gyakorló coach lehess.

A vizsga anyagaidat az ICF kompetencia keretrendszerének PCC szintje alapján értékeljük. Ha tisztában vagy ezekkel a kritériumokkal, akkor ehhez illő vizsgaanyagokat tudsz készíteni – hiszen így értékelni tudod saját magad is a tekintetben, hogy a szükséges indikátorok jelen vannak-e, megfigyelhetőek-e vagy sem. Kompetencia rendszer: http://www.coachfederation.hu/icf-kompetenciak (magyarul)

A vizsga folyamata – a vizsgaanyagok: A vizsga egy írásbeli és egy szóbeli részből áll. Az írásbeli rész célja, hogy megismerjük azt a coaching modellt, egyéni integrált gondolkodásmódot, amit a program ideje során alakítottál ki. A szóbeli rész során, pedig az alapvető coaching kompetenciáidat értékeljük.

Technikai információk

Kapcsolat

A program általános vezetője ill. szakmai vezetője: Generál Péter: general.peter@grow-group.com

Szerződéses kérdések (díjfizetés és lemondási feltételek): Békési Andrea: bekesi.andrea@grow-group.com

Operatív kérdések: Sándor Orsolya: sandor.orsolya@grow-group.com

Technikai kérdések: Kőrös Blanka: koros.blanka@grow-group.com

Szerződés: a programon való részvételedről egyéni szerződés születik közted – ill. a téged képviselő jogi entitás – és a képzést szervező GROW között.

Részvétel: a program kötelező elemein történő részvétel – a nevéből is adódóan – kötelező.

Oktatók:

Generál Péter

Helyszín: 1037 Budapest, Montevideo u. 3/A.

Időpont: A képzés időpontja szervezés alatt