GROW BlogFeliratkozás

A VUCA-világ nem kedvez a pontos terveknek

Legyen bár valaki HR-es, felső vezető vagy szülő, nap nap után szembesülhet olyan kihívásokkal, helyzetekkel, melyekre nincsen jó válasza, megoldása. Méghozzá azért nincs, mert korábban ezek a kérdések még nem merültek fel az életében. Örökké újat hozó világunkban a régi módszerek már nem működnek. Amikor nem segít sem a szaktudás, sem a tapasztalat, sem a bevett módszerek következetes alkalmazása, máshol kell fogódzkodókat keresnünk.

vuca-vilag-vezetes

VUCA-világ. Lehet, hogy sokan nem hallották még ezt a kifejezést, pedig leírja mindazt, ami jelenleg körülvesz minket. A VUCA rövidítés, melyet eredetileg az amerikai hadseregben kezdtek használni a hidegháború utáni világrend leírására. Minden betű egy-egy szót képvisel: a volatile jelentése nagyon gyorsan változó, az uncertain a kiszámíthatatlanságra utal, a complex bonyolultságra, az ambigous bizonytalanságra. Így foglalhatjuk össze azt a társadalmi és politikai környezetet is, melyben jelenleg élünk.

Minden betű egy-egy szót képvisel: a volatile jelentése nagyon gyorsan változó, az uncertain a kiszámíthatatlanságra utal, a complex bonyolultságra, az ambigous bizonytalanságra.

Gondoljunk csak bele, hogy az alig két évtizede létező interneten manapság forradalmak szerveződnek, vagy egy rövid múltra visszatekintő hatalmi csoportosulás is milliók életét befolyásolhatja, s meghatározhatja, hogy melyek a legfontosabb témák a világpolitikában. Ugyanilyen gyors és kiszámíthatatlan változások jellemzik az üzleti életet. Tíz éve még alig volt okostelefonunk, mára az élelmiszer vagy bútorforgalmazó cégeknek arra kell készülniük, hogy a vásárlóik az üzletekben a telefonjukon keresnek rá az adott termékre, és a neten olvasott információk alapján döntik el, megveszik-e vagy sem. Internetes cégek, startupok a semmiből pár év alatt válnak a világ gazdaságát meghatározó tényezőkké. A gazdaság végérvényesen átalakult, gyorsan változó, komplex, kiszámíthatatlan rendszerré vált, ahol a korábbi bevált módszerek nem működnek, helyettük új, korábban még sosem próbált megoldások vezethetnek sikerre. Ehhez a cégeknek és így a munkahelyeknek is alkalmazkodniuk kell, különben lemaradnak, és nem lesznek képesek megfelelni az újonnan született igényeknek, az állandóan átalakuló VUCA-környezetnek.

De milyen elvárásokat támaszt ez a VUCA-világ? Melyek azok a kihívások, amiknek meg kell felelnünk, és melyek azok a jellemzők, amik sikeressé tehetnek egy céget ebben a környezetben?

GYORS VÁLTOZÁSOK ÉS VÍZIÓ – VOLATILITY & VISION

Még rövid távon is szinte lehetetlen megjósolni, hogyan változnak a gazdaság folyamatai, milyen szempontok, irányzatok mentén alakulnak majd. A döntéshozatal napi szinten nagyfokú bizonytalansággal szembesíti a vezetőket. Kevés a múltból átemelhető módszertani eszköz, melyek alapján megkülönböztethetnék a jó és a rossz választásokat. A hangsúly ezért a pontos tervezésről átkerül a vízióra. Érdemes meghatározni, hogy hosszabb távon – öt–tíz éven belül – nagyjából hol szeretnénk tudni a vállalatot, milyen értékek megvalósítására törekszünk, aktuális döntéseinket pedig mindig ehhez a vízióhoz célszerű hozzárendelnünk. Ez az alapja annak, hogy váratlan gazdasági fordulatok során is a víziónkhoz képest reagálhassunk a helyzetre. A gyors változások a munkavállalók esetében is nagyobb bizonytalanságtűrést tesznek szükségessé. Ők sem tudhatják biztosan, hol tart majd a szervezet két év múlva, csupán a hosszú távú célokat, a képviselendő értékeket ismerhetik – és ezek alapján döntik el, hogy tudnak-e azonosulni a vállalattal.

A döntéshozatal napi szinten nagyfokú bizonytalansággal szembesíti a vezetőket. Kevés a múltból átemelhető módszertani eszköz, melyek alapján megkülönböztethetnék a jó és a rossz választásokat.

KISZÁMÍTHATATLANSÁG ÉS MÉLYEBB MEGÉRTÉS – UNCERTAINTY & UNDERSTANDING

A korábbi tapasztalatok, a gazdaság múltban jellemző folyamatai manapság nem vetítik előre, mi következik. A folyamatos új helyzetek olyan utakat jelölnek ki, melyeken korábban még senki sem járt. Nem annyira a vezetők tapasztalatai vagy a tudásuk jelenti a siker kulcsát, sokkal inkább az a képességük, hogy mennyire gyorsan látják át az új felállást, hogyan tudnak ez alapján – szinte intuitív módon – jó döntéseket hozni. Hogy gyorsan és mélyen megértsék az új helyzeteket, sokkal többet kell kérdezniük, figyelniük, hallgatniuk, mint korábban. A sikeres vállalatoknál hangsúlyosan megjelenik a munkatársak véleményének felmérése, a párbeszéd és az információcsere a szervezet minden szintjén. Még inkább fontossá válik a csapatmunka, és közelebb kerülnek egymáshoz a szervezeti szintek. Így például magas szintű stratégiai döntéseket is befolyásolhat mondjuk a vevőkkel közvetlen kapcsolatban lévő értékesítő munkatársak tapasztalata.

KOMPLEXITÁS ÉS TISZTÁNLÁTÁS – COMPLEXITY AND CLAIRITY

A jól körülhatárolható, világos szabályok mentén elrendezett problémák helyett mostanában inkább bonyolultan összetett, egymásra ható folyamatokkal találják szembe magukat a vállalatok. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a káoszhoz hasonlatos világban. Azok a szervezetek lesznek sikeresek, melyek képesek gyorsan felismerni a káosz egyes jellemzőit, és ezekre azonnal reagálnak, illetve hajlandóak újra és újra áttervezni a tevékenységüket.

Azok a szervezetek lesznek sikeresek, melyek képesek gyorsan felismerni a káosz egyes jellemzőit, és ezekre azonnal reagálnak, újra és újra áttervezve tevékenységüket.

BIZONYTALANSÁG ÉS AGILITÁS – AMBIGUITY & AGILITY

Ennyiből is látható, milyen bizonytalan és kiszámíthatatlan az a gazdasági környezet, amelyben munkahelyeink működnek. Az agilitás, az agilis vezetés ennek az új korszaknak az egyik meghatározó tényezője. Az agilis vezető vagy munkatárs gyorsan felméri a helyzeteket, rugalmasan alkalmazkodik, és képes a szervezeti egységeken átívelően jó megoldásokat létrehozni.

Mi a GROW-nál nemcsak másokon keresztül szembesülünk a gyors és kiszámíthatatlan változásokkal, hanem magunk is megéljük őket. Szervezetfejlesztési tanácsadóként egy-egy komplex folyamaton dolgozva a napjaink kiszámíthatatlan és bizonytalan helyzetekkel vannak teli. Tudjuk, hogy sikeres működésünk kulcsa az ügyfeleink pontos és mély megértése. Komplex, akár több országban működő, sok ezer fős szervezeteket szükséges világosan látnunk ahhoz, hogy értéket adhassunk; és muszáj, hogy alapminőségünk legyen az agilitás, az alkalmazkodóképesség. Tudjuk, hogy néha nehéz a szabadság és gyorsaság kedvéért elengedni azt, ami stabil és biztos. De azt is tudjuk, hogy stabilitást és kiszámíthatóságot a 21. században nem a környezet és a szervezetek adnak, hanem az azokban működők belső iránytűi. Így miközben ügyfelünk a VUCA-környezet bizonytalan vizein hánykolódik, mi nem csupán „steril” tanácsokat adunk, hanem valós empátiával, saját gyakorlati tapasztalatainkat beépítve, az ügyfél belső erőforrásaiban bízó révészként segítjük a hullámokkal való sikeres birkózást.

SZERZŐ: Szalay Ágnes, GROW Csoport – tanácsadó, coach

(Megjelent: Growing Magazin 2017.)

Forrás: Kirk Lawrence: Developing Leaders in a VUCA Environment